Gecompliceerde buikwandoperaties in het IJsselland

Op 22 maart openden RvB-voorzitters Albert van Wijk (IJsselland Ziekenhuis, midden op de foto) en Ernst Kuipers (op de foto rechts) het Buikwandcentrum IJsselland Ziekenhuis - Erasmus MC.
De laatste jaren zijn nieuwe en betrouwbare operatietechnieken ontwikkeld met betrekking tot buikwandchirurgie. Daardoor kunnen tegenwoordig ook voorheen onbehandelbare grote en soms ook door darmfistels gecompliceerde buikwandbreuken behandeld worden.

Sinds 2012 werden patiënten, die voor een complexe buikwandbreuk (meestal na een operatie) naar het Erasmus MC verwezen werden, in een samenwerkingsverband in het Havenziekenhuis geopereerd. Na sluiting van de operatieafdeling van het Havenziekenhuis is gezocht naar een nieuwe locatie voor deze gecompliceerde operaties, namelijk het IJsselland Ziekenhuis.

Vanaf 22 maart worden de buikwandoperaties na een inmiddels geslaagde proefperiode uitgevoerd door een team, bestaande uit drie chirurgen, vijf promovendi en een physician assistant onder leiding van prof.dr. Johan Lange, chirurg in het Erasmus MC (links op de foto). In het nieuwe centrum zal ook het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de buikwandchirurgie verder voortgezet worden.