IJsselland koopt nieuwe apparatuur voor onderzoek naar borstkanker

Het IJsselland Ziekenhuis heeft nieuwe apparatuur aangeschaft om borstkanker op te sporen. Met deze apparatuur kan nauwkeuriger, sneller en comfortabeler onderzoek worden gedaan naar mogelijke afwijkingen van de borst. Met deze aanschaf loopt het IJsselland Ziekenhuis voorop in de regio Rijnmond als het gaat om de inzet van moderne middelen in het onderzoek naar borstafwijkingen. Met de ingebruikname gaat een lang gekoesterde wens van de afdeling Radiologie in vervulling.

Nieuwe technologie

De vernieuwde apparatuur bestaat uit een gemoderniseerde mammograaf, biopsietafel en vacuüm biopsiesysteem. Met een mammograaf kan door middel van foto’s de borst in beeld worden gebracht. De benodigde hoeveelheid straling van dit nieuwe apparaat is gelijk gebleven, terwijl de beeldkwaliteit sterk is verbeterd. Door de mogelijkheid om voorgevormde platen te gebruiken kan het onderzoek voor de patiënt ook comfortabeler aanvoelen.

Ook in de biopsietafel en het vacuüm biopsiesysteem die gebruikt wordt voor het afnemen van biopten (stukjes weefsel) is de nieuwste technologie verwerkt. Hiermee kan het afnemen van biopten secuurder, sneller en comfortabeler worden uitgevoerd. Doordat na elk biopt een foto wordt gemaakt door het biopsiesysteem zelf, hoeven meestal minder biopten te worden afgenomen, waardoor de kans op (na-)bloedingen kleiner is.

De medewerkers van de afdeling Radiologie zijn blij met de nieuwe apparatuur. “Het onderzoek gaat een stuk sneller dan voorheen, doordat er minder handelingen nodig zijn. De laborant kan de volledige aandacht geven aan de patiënt, terwijl de specialist volledig de controle heeft over de procedure. Meer aandacht voor de patiënt is een grote wens van ons”, aldus Marian Nederlof, gespecialiseerd radiodiagnostisch laborant.

Borstkankermaand

De ingebruikname van de nieuwe apparatuur valt gelijk met de Borstkankermaand. In deze maand wordt aandacht gevraagd voor het thema borstkanker, waarbij onderzoek, screening en behandeling van borstkanker centraal staat. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. Door meer onderzoek en een betere behandeling is de overlevingskans de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.