IJsselland behaalt bronzen Milieuthermometer Zorg

De duurzame bedrijfsvoering van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is beloond met het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg. Het IJsselland Ziekenhuis is hiermee, na het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis, het tweede ziekenhuis dat dit certificaat in de regio Rijnmond behaalt. Mevrouw J. de Bree (r.) van Milieuplatform Zorg reikte het certificaat uit aan de voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer A. van Wijk.

De Milieuthermometer Zorg is ontwikkeld door het Milieuplatform Zorg en Stichting Milieukeur en is inmiddels uitgegroeid tot hét landelijke milieukeurmerk voor de zorgsector. De eisen van het keurmerk zijn verdeeld over 17 thema’s. Een aantal van deze thema’s zijn: energie, water, voeding, vervoer, afval en gevaarlijke stoffen.
Op alle 17 thema’s toont het IJsselland Ziekenhuis aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de impact van de bedrijfsvoering op het milieu en de leefomgeving. Met name op het gebied van energiebesparende technische installaties en het voorkomen van voedselverspilling scoort het IJsselland Ziekenhuis goed.

Achter de schermen heeft het facilitair bedrijf hard gewerkt om te kunnen voldoen aan de eisen van het milieukeurmerk. Mevrouw De Bree feliciteerde het ziekenhuis van harte met het behalen van dit mooie resultaat. Het milieuzorg keurmerk is 3 jaar geldig.

Albert van Wijk is trots op het behaalde keurmerk, en vindt het mooi om te zien dat het traject in huis bewustwording creëert. “Het is het begin van een beweging die we inzetten. Het is een feit dat het onderwerp op de agenda staat, het is geen corvee, maar mensen vinden het ook leuk om hieraan mee te werken”.

Tegelijkertijd beseft hij dat er nog veel werk aan de winkel is. “Iedereen is er zich er wél bewust van geworden dat we actief moeten bijdragen, en gaat nu met de erkende energiebesparende maatregelen aan de slag. Alhoewel we stapjes zetten in duurzaamheid mag dat altijd meer, want als ziekenhuis laten we wel voetafdrukken achter. Het behalen van dit keurmerk is voor ons ziekenhuis een bevestiging dat we op de goede weg zitten”.

Het behalen van het keurmerk is de eerste stap in de doelstelling van het IJsselland Ziekenhuis om niet alleen de best denkbare zorg te leveren, maar om ook structureel te vergroenen en bij te dragen aan een duurzame samenleving. De komende tijd zal het IJsselland Ziekenhuis zich richten op het verder reduceren van de CO₂ uitstoot en de bouw van een duurzaam Operatiekamer complex.