Meerdere patiënten corona positief

In ons ziekenhuis zijn zeven patiënten op een verpleegafdeling voor niet-covidpatiënten positief getest op corona. Het is nog niet duidelijk hoe deze patiënten besmet zijn geraakt.

Er wordt rond de patiënten die positief getest zijn onderzoek gedaan. Het kan komen door het bezoek, een medewerker kan de bron zijn, of een mogelijkheid is dat het virus door een langere incubatietijd niet eerder is opgemerkt.  

Na de constatering van de besmettingen is direct actie ondernomen en zijn de patiënten overgebracht naar de corona afdeling waar zij in volledige isolatie verpleegd worden. We zijn direct gestart met een contactonderzoek en hebben alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen om het besmettingsrisico te beperken.     

Vooralsnog is het bovenstaande niet van invloed op de reguliere zorg.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande, hieronder vindt u in aanvulling op ons bericht antwoorden op mogelijke vragen:

Ik lig momenteel in het ziekenhuis loop ik extra risico om corona te krijgen?
Nee, de drie patiënten die mogelijk in contact zijn geweest met de besmette patiënten zijn geïnformeerd. Voor overige patiënten in ons ziekenhuis is er geen extra risico.

Ik heb in het ziekenhuis gelegen/geweest, moet ik uit voorzorg in thuisquarantaine?
Nee, de drie patiënten die mogelijk in contact zijn geweest met de besmette patiënten zijn geïnformeerd. Er heeft contactonderzoek plaatsgevonden, daaruit is gebleken dat u niet in contact geweest bent met de besmette patiënten. U hoeft niet in thuisquarantaine.

Ik heb volgende week een afspraak in het ziekenhuis, is dat wel veilig?
Zeker u loopt geen extra risico. Na de constatering van de besmettingen hebben we direct actie ondernomen en zijn de besmette patiënten overgeplaatst naar de corona afdeling. Hiermee hebben we het besmettingsrisico direct ingeperkt.
Daarnaast hebben we gisteren bekend gemaakt dat we weer strenger gaan screenen aan de deur.

Op welke afdeling lagen de besmette patiënten?
Op de afdeling interne geneeskunde. A3 midden.

Hoe komt het dat deze patiënten besmet zijn geraakt?
Het is nog niet duidelijk hoe deze patiënten besmet zijn geraakt. Er wordt rond de patiënten die positief getest zijn onderzoek gedaan. Het kan komen door het bezoek, een medewerker kan de bron zijn, of een mogelijkheid is dat het virus door een langere incubatietijd niet eerder is opgemerkt.