Operatiekamer complex wint de Gouden IJsselsteen publiekprijs!

Deze week zijn de Gouden IJsselstenen 2020 uitgereikt. Vijf prijzen voor gerealiseerde bouwplannen die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van Capelle aan den IJssel.
Op 10 september reikte wethouder Maarten Struijvenberg van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening de publieksjury prijs uit aan het IJsselland Ziekenhuis voor het nieuwe OK complex.

Publieksprijs voor het IJsselland
Net als twee jaar eerder kon de Capellenaar online ook een keuze maken over de nieuwbouw voor de meest interessante bouwontwikkeling in de stad. Met ruim 34% van de stemmen gaat de publieksprijs naar het nieuwe OK complex van het IJsselland. Voor de publieksprijs konden de Capellenaren kiezen uit 14 plannen.

Albert van Wijk, voorzitter raad van bestuur van het IJsselland Ziekenhuis: ”We zijn enorm trots dat ons mooie operatiekamer complex de Gouden IJsselsteen publieksprijs heeft ontvangen. Een prijs van het publiek voor een nieuwe en toekomstbestendige voorziening die juist ook voor hen is bedoeld. We danken vooral de architect en onze afdeling Huisvesting voor al het werk dat is verzet om dit mooie geavanceerde complex neer te zetten en dat het een – wat ik inmiddels van de medewerkers heb begrepen – prettige werkplek is geworden.“

Vakprijzen voor 4 categorieën
De vakjury koos de winnaars uit twaalf plannen in vier categorieën: zelfbouw, transformaties en bouw groot en klein. Wethouder Maarten Struijyenberg van Stadsontwikkeling: “Nieuwbouw, renovatie en verbouwingen van gebouwen, het is allemaal heel bepalend voor hoe Capelle eruit ziet. Ook dit jaar kreeg de jury weer een aantal Capelse pareltjes voorgeschoteld. Misschien allemaal wel prijswinnend waardig. Zowel de vakjury, bestaande uit architect Rien de Ruiter, stedenbouwkundige Rob van der Velden en een architect en stedenbouwkundige van de gemeente als het publiek kregen daarmee een pittige taak om de prijzen toe te kennen. Maar dat Capelle er met deze bouwprojecten weer een beetje mooier op is geworden is voor mij wel zeker.

De vakjury wees de Groene Oase, een bouwontwikkeling voor woonhuizen aan de Fazantstraat aan als winnaar van de categorie groot. De verbouwing van de kleuterschool in Schenkel kreeg van de deskundigen de prijs voor de mooiste transformatie. De familie Karaulu kreeg de Gouden IJsselsteen van de vakjury in de categorie kleine bouwprojecten voor de stalen constructie van een uitbouw van hun woonhuis aan de Bermweg. Een vrijstaande rietgedekte villa aan de ‘s Gravenweg ontving de juryprijs in de categorie zelfbouw.

Waarom heet de prijs de Gouden IJsselsteen?
De Gouden IJsselsteen wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan plannen die bepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van Capelle aan den IJssel.
De IJsselsteen verwijst naar een typisch en historisch Capels product, namelijk een kleine gele baksteen die vroeger werd gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kloosters. In Capelle is deze steen nog zichtbaar bij monumenten in de Dorpsstraat. Stenen waren destijds duur, dus wie er in slaagde een bakstenen huis te bouwen werd steenrijk genoemd.