Uitzaaiingen bij darmkanker en studie chemopomp

Met ingang van 10 december jl. mag het IJsselland Ziekenhuis zich het vierde centrum in Nederland noemen dat meedoet aan de veelbelovende PUMP-studie.
Bij deze studie krijgen patiënten met colorectale levermetastasen tijdens de operatie ook een chemopompje geplaatst. Hiermee kan na de operatie chemotherapie zeer gericht op de lever worden gegeven. Het gaat om een specifieke groep patiënten bij wie de uitzaaiingen alleen in de lever gelokaliseerd zijn en met een operatie weggehaald kunnen worden.

In 2017 is de chemopomp prominent in het nieuws geweest. Mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever zouden langer kunnen leven door de speciale chemopomp. In de Verenigde Staten zijn de resultaten van deze behandeling zeer veelbelovend.

De pomp is aangepast op basis van de Europese richtlijnen en dit jaar is de studie in Nederland gestart. Kijk bijvoorbeeld op volgende link: https://pauw.bnnvara.nl/nieuws/dankzij-deze-chemopomp-kunnen-darmkankerpatienten-veel-langer-leven.

De studie loopt de komende jaren en wordt uitgevoerd door de chirurgen van het IJsselland in nauwe samenwerking met specialisten van het Erasmus MC.
We kijken uit naar het vervolg van de resultaten in Nederland/Europa.

Meer informatie vindt u op www.chemopomp.nl.