Wereld IBD dag: leven met een chronische darmziekte

Vandaag, 19 mei, is het wereld IBD dag. Ruim 80.000 mensen in Nederland kampen met de chronische darmontstekingsziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze ziekten – ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd – zijn zeer ingrijpend. Vaak begint IBD al op relatief jonge leeftijd (tussen 15 – 40 jaar). Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en vooral diarree, zorgen dat het dagelijkse leven voor mensen met IBD niet altijd gemakkelijk is.

Op wereld IBD dag wordt extra aandacht gevraagd voor deze ernstige ziekten. Om stil te staan bij de patiënten die IBD hebben.

Op 19 mei kleurt de wereld paars, ook het IJsselland Ziekenhuis
Elk jaar wordt wereldwijd in ruim 40 verschillende landen campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen. Dit gebeurt ook in Nederland. Ook het IJsselland Ziekenhuis staat in de paarse schijnwerpers om meer aandacht te vragen voor patiënten met IBD. De paarse verlichting is mede mogelijk gemaakt door Van Meel Sound & Lighting. 

Optimale behandeling
In het IJsselland Ziekenhuis worden veel patiënten met IBD behandeld. Het uitgangspunt bij de behandeling van deze aandoening is het verminderen van de ziekteverschijnselen. Hierbij is het belangrijk om ziektegerelateerde en medicatiegerelateerde complicaties zoveel mogelijk te voorkomen. In ons Maag-, Darm-, Levercentrum kunnen patiënten voor alle onderzoeken en behandelingen terecht. MDL-verpleegkundige Marina Motjé: ‘Zij worden begeleid door een gedreven MDL behandelteam (MDL-artsen, MDL chirurgen, Physician assistant en MDL verpleegkundigen) die goed met elkaar samenwerken. Door deze goede samenwerking wordt de IBD-patiënt optimaal behandeld en centraal gezet.’  

Foto: Jurgen Wielaard