Zorg van het ziekenhuis dichtbij huis

Onlangs is een unieke samenwerking van start gegaan tussen huisartsenpraktijk Kloppenborg & Glijsteen (gezondheidscentrum Levinas), verloskundigen praktijk Rotterdam Oost en de gynaecologen van het IJsselland Ziekenhuis.
Eenmaal per twee weken houdt een gynaecoloog van het IJsselland Ziekenhuis spreekuur in gezondheidscentrum Levinas in samenwerking met de huisarts en verloskundige. Patiënten die eigenlijk voor onderzoek naar het ziekenhuis zouden moeten, kunnen nu direct terecht voor niet-acute zorg in het gezondheidscentrum en hoeven niet meer naar het ziekenhuis. Dit scheelt de patiënt veel tijd en maakt de zorg laagdrempelig toegankelijk.

Patiënten waarderen het initiatief enorm: ‘Ik kan direct terecht bij een gynaecoloog en hoef niet naar het ziekenhuis. Ik vind dat fijn, want het gezondheidscentrum is voor mij in mijn eigen vertrouwde omgeving.’ 

Voor de huisarts en verloskundige heeft het als voordeel dat ze direct kunnen overleggen en ze patiënten niet over hoeven te dragen en direct kunnen overleggen. Dit verbetert de zorg en patiënten worden niet belast met een bezoek aan het ziekenhuis.   

Verloskundige Karin Everaarts: ‘Doordat je de zorg naar de wijk haalt, wordt de afstand naar de cliënt kleiner. Dit biedt veel voordelen. Een cliënt van onze praktijk hoefde voor de behandeling van haar miskraam niet meer naar het ziekenhuis, maar kon behandeld worden door de gynaecoloog in het gezondheidscentrum. Dit had haar geholpen in haar verwerkingsproces.’ 

Het spreekuur vindt eenmaal per twee weken op een vrijdag plaats. In de toekomst zal dit verder uitgebreid worden.