Uitgevoerde projecten

Dankzij de Stichting Vrienden zijn al veel extra's voor het IJsselland gerealiseerd.

Seniorvriendelijke klokken

Dankzij de Vrienden van het IJsselland zijn 140 klokken geplaatst op de kamers van de verpleegafdelingen voor onze oudere patiënten en voor iedereen die niet goed kan zien.

Healwell ondersteunt dag- en nachtritme IC-patiënt

Op 17 juni 2016 opende de burgemeester van Capelle a/d IJssel de eerste Intensive Care (IC) afdeling van Nederland met Healwell.
Healwell is een lichtoplossing van Philips die het natuurlijke dag- en nachtritme van de patiënt ondersteunt en zo rust en comfort voor de patiënt bevordert.
Voor patiënten op een IC afdeling, die de hele dag binnen zijn met veel apparatuur om zich heen, kan kunstlicht een gezonde slaap/waak-cyclus ondersteunen door de patronen van het natuurlijke daglicht na te bootsen. Goed en passend licht op de verschillende momenten van de dag draagt bij aan comfort, aan patiënttevredenheid, aan het psychische en emotioneel welbevinden van een patiënt, en aan de kwaliteit van slaap. Het licht kan per kamer - dus per individuele patiënt - worden geregeld.
De speciale verlichting op de IC-afdeling is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis.
Ga naar Intensive Care

Dromerig plafond in de MRI kamer

December 2015 kon het IJsselland de nieuwe MRI scanner in gebruik nemen. Voor de patiënt biedt de scanner meer comfort dan voorheen: het onderzoek gaat veel sneller en een patiënt kan gemakkelijker op de juiste manier op de tafel liggen. 
Daarbij hebben de Vrienden van het IJsselland voor een prachtig nieuw lichtplafond gezorgd waarbij de patiënt tijdens de scan naar dromerige witte wolken in de verte kan kijken. Een fijne afleiding.

Afwegingen in palliatieve zorg delen: 'Gewonnen tijd'

In februari 2014 won het IJsselland Ziekenhuis de Guus Schrijversprijs voor het beste zorgpad van het jaar: het Transmurale Zorgpad Palliatieve Zorg. Dit was voor het ziekenhuis de aanleiding om een boek samen te stellen met verhalen over het zorgpad. Verhalen voegen immers waarde toe, zeker als het over de laatste levensfase gaat.
Het boek “Gewonnen tijd” gaat over ondersteunende zorg in het laatste levensjaar. Het zijn de verhalen van patiënten, nabestaanden en zorgverleners uit de keten, waarbij zij niet alleen spreken over protocollen en de werkwijzen, maar juist ook over afwegingen en nuances.
De Vrienden hebben in de totstandkoming van het boek in 2015 essentieel bijgedragen. Hierdoor kunnen we deze belangrijke ervaringen en kennis nu delen met palliatieve zorgteams en ziekenhuizen in het hele land, en zelfs in België

Patiëntvoorzieningen Maag Darm Levercentrum

Aanvullende voorzieningen voor patiënten in het Maag-, Darm- en Levercentrum, zoals een aanmeldzuil en een watercooler. De mensen die na een onderzoek of kleine ingreep kort op de dagverpleging MDL moeten blijven, kunnen kijken naar mooie verlichte plafondplaten. Alsof je naar buiten kijkt…

Heart Pillows

Vergoeding van het materiaal voor de “Heart Pillows.” Verpleegafdeling B2 maakt deze kussens voor patiënten die een okselkliertoilet bij borstkanker hebben ondergaan. Het kussen kan in de oksel worden geklemd en geeft steun, het helpt oedeem voorkomen en het draagt bij aan het verminderen van pijn. Patiënten mogen hun kussen mee naar huis nemen.

Flatscreen voor Nucleaire Geneeskunde

Een flatscreen TV met DVD speler voor de wachtruimte van afdeling Nucleaire Geneeskunde. Soms moeten patiënten na het toedienen van radioactieve vloeistof een tijdje wachten en zo wordt de tijd een beetje veraangenaamd. Ook voor kinderen blijkt het een goede afleiding, het onderzoek verloopt over het algemeen een stuk rustiger.

Stiltecentrum

Het IJsselland Ziekenhuis heeft een nieuw stiltecentrum ingericht. De ruimte is zodanig ingericht dat mensen hier om verschillende redenen een moment van rust en bezinning kunnen vinden.
Ga naar Stiltecentrum

Coldcaps voor de oncologieafdeling

Door het dragen van een 'coldcap' wordt haaruitval door chemotherapie vaak voorkomen.

Communicatiesysteem voor Intensive Care afdeling

Het ziekenhuis heeft een programmaatje in de vorm van een app aangeschaft voor de communicatie met IC patiënten die aan de beademing liggen. De Stichting Vrienden sponsort twee iPads en twee uitgebreide versies van de app.