De beroepen operatieassistent en anesthesiemedewerker

Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers voeren zelfstandig medisch ondersteunende taken uit voor de medisch specialist en/of anesthesioloog tijdens de anesthesie en operatie van patiënten. Het is een interessant beroep waarin technieken en methoden om te opereren zich snel ontwikkelen.

Je ontvangt en informeert de patiënten en stelt ze op hun gemak. Tijdens en na de behandeling zorg je samen met het team voor de veiligheid en een optimale behandeling van de patiënt. Goed kunnen samenwerken in een team met medisch specialisten en andere disciplines is dan ook noodzakelijk.

Je werkt dagelijks van 7:30 - 16:00 uur bij alle voorkomende operaties.
Als leerling-operatieassistent werk je vanaf de 2e helft van het 2e leerjaar dag-, avond- en bereikbaarheidsdiensten. Een anesthesiemedewerker begint na diplomering met avond- en bereikbaarheidsdiensten.

Bereikbare dienst wil zeggen dat je de nacht voor je avonddienst bereikbaar moet zijn voor spoedoperaties. Je moet dan binnen 20 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn of, als je te ver weg woont, in het ziekenhuis blijven en overnachten in een piketkamer.

Tijdens de opleiding ontvang je een salaris, conform de CAO Ziekenhuizen, het lesgeld en de verplichte literatuur worden eveneens door het IJsselland Ziekenhuis betaald. De opleiding duurt drie jaar en start een keer per jaar op 1 september.

De toelatingseisen

Voor beide opleidingen gelden de volgende toelatingseisen:

  • HAVO-diploma *
  • HAVO/MBO-diploma *
  • MAVO 4 (D-niveau) * + MBO *
  • MBO-diploma doktersassistent
  • MBO- of HBO-diploma verpleegkunde met 2 maanden praktijkervaring op een chirurgische afdeling 

* Met voorkeur voor exacte vakken in het pakket

Opleiding operatieassistent en opleiding anesthesiemedewerker (start september 2019)

Solliciteren voor de opleiding operatieassistent en de opleiding anesthesiemedewerker die start in september 2019 kan via het mailadres sollicitatie@ysl.nl. Stuur je brief en cv in een Word-document mee als bijlage.

In januari 2019 start de selectieprocedure voor de opleiding die start in september 2019. Na een selectie van de brieven op een vastgesteld profiel vindt de uitnodiging plaats voor een informatieavond. Naar aanleiding van deze informatieavond wordt een selectie gemaakt van kandidaten die worden uitgenodigd om een dag mee te lopen, met aansluitend een sollicitatiegesprek.

Contact

Wil je meer weten over de inhoud van deze opleiding:

Loopbaanmogelijkheden

Als operatieassistent of anesthesiemedewerker kun je een kaderopleiding volgen en doorstromen naar een leidinggevende functie binnen het operatiekamercomplex. Je kunt ook een docentenopleiding of praktijkbegeleiderscursus volgen om leerlingen te begeleiden of les te geven aan de opleiding voor operatieassistent.