De beroepen operatieassistent en anesthesiemedewerker

Operatieassistenten en anesthesiemedewerkers voeren zelfstandig medisch ondersteunende taken uit voor de medisch specialist en/of anesthesioloog tijdens de anesthesie en operatie van patiënten. Het is een interessant beroep waarin technieken en methoden om te opereren zich snel ontwikkelen.

Je ontvangt en informeert de patiënten en stelt ze op hun gemak. Tijdens en na de behandeling zorg je samen met het team voor de veiligheid en een optimale behandeling van de patiënt. Goed kunnen samenwerken in een team met medisch specialisten en andere disciplines is dan ook noodzakelijk.

Je start dagelijks om 7:30 uur en werkt mee bij alle voorkomende operaties.
Als leerling-operatieassistent werk je vanaf de 2e helft van het 2e leerjaar dag-, avond- en bereikbaarheidsdiensten. Een anesthesiemedewerker begint na diplomering met avond- en bereikbaarheidsdiensten.

Bereikbare dienst wil zeggen dat je de nacht voor je avonddienst bereikbaar moet zijn voor spoedoperaties. Je moet dan binnen 20 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn of, als je te ver weg woont, in het ziekenhuis blijven en overnachten in een piketkamer.

Tijdens de opleiding ontvang je een salaris, conform de CAO Ziekenhuizen, het lesgeld en de verplichte literatuur worden eveneens door het IJsselland Ziekenhuis betaald. De opleiding duurt twee jaar en tien maanden.

De opleidingen

Voor de opleiding operatieassistent en anesthesiemedewerker zijn wij aangesloten bij het Erasmus MC.

De toelatingseisen

Voor beide opleidingen gelden de volgende toelatingseisen:

  • HAVO met bij voorkeur profiel Natuur en Gezondheid of
  • MBO niveau 4

Opleiding operatieassistent en opleiding anesthesiemedewerker

Vanaf 2021 bundelen we onze krachten met 6 andere Rotterdamse ziekenhuizen en werken we samen om operatieassistenten en anesthesiemedewerkers op te leiden.

Het Erasmus MC, Spijkenisse MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland bieden de gezamenlijke opleiding tot operatieassistent of anesthesiemedewerker aan voor 2 jaar en 10 maanden. Tijdens de opleiding word je in 2 van de 6 ziekenhuizen opgeleid tot allround operatieassistent of allround anesthesiemedewerker. Zo doe je werkervaring op binnen verschillende werkomgevingen met gedreven collega’s.

Het is vanaf nu mogelijk om te solliciteren op de website van www.samenopleidenok.nl voor de opleiding. Dit kan tot 25 oktober 2021.

Loopbaanmogelijkheden

Als operatieassistent of anesthesiemedewerker kun je een kaderopleiding volgen en doorstromen naar een leidinggevende functie binnen het operatiekamercomplex. Je kunt ook een docentenopleiding of praktijkbegeleiderscursus volgen om leerlingen te begeleiden of les te geven aan de opleiding voor operatieassistent.

Contact

Wil je meer weten over de inhoud van deze opleiding? Stel je vraag via het contactformulier Personeel en Organisatie.