Leren en werken op de Geriatrie

Op deze pagina vind je informatie over:

  • Verpleegkundige Vervolgopleiding Geriatrie (VVGV)

Verpleegkundige vervolgopleiding Geriatrie verpleegkundige (VVGV)

Als Geriatrie verpleegkundige verleen je specialistische verpleegkundige zorg aan de geriatrische patiënt, in een complex moment van zorgbehoefte op de afdeling Geriatrie. Hierin kun je denken aan zeer uiteenlopende opname indicaties van chirurgische, interne en/of psychiatrische problematiek.

Je biedt verpleegkundige zorg aan de patiënt in een diagnostische- behandel- en complexe setting. Ook bied je ondersteuning aan de naasten van de patiënt. Daarnaast werk je nauw samen met diverse andere disciplines en verpleegkundige collega’s. Je hebt een prominente rol in het organiseren van zorg voor de geriatrische patiënt.

In de zorg voor de patiënt op de Geriatrie is de verpleegkundige onmisbaar. Kwaliteit en deskundigheid staan bij ons dan ook hoog in het vaandel.Wat zoeken we in jou?

Kun je goed organiseren, ben je flexibel, initiatiefrijk, communicatief vaardig en geduldig, doortastend, kun je zelfstandig en in teamverband werken en ben je bereid minimaal 32 uur per week te werken? Ben je daarnaast gediplomeerd verpleegkundige MBO of HBO en heb je na je diplomering minimaal een jaar recente werkervaring als verpleegkundige in een ziekenhuis? And last but not least; heb je affiniteit met de geriatrische patiënt?

Dan ben jij diegene die we zoeken en nodigen we je uit om te solliciteren!

De voorwerkperiode, wat kun je verwachten?

Wij bieden een goede, dynamische werksfeer binnen een team van medewerkers met diverse leeftijden en opleidingsachtergronden.

De opleiding start na de voorwerkperiode. De voorwerkperiode duurt doorgaans 3-6 maanden. Het doel van de voorwerkperiode is om jou de mogelijkheid te geven om nader kennis te maken met de afdeling Geriatrie, de patiënten, het ziekenhuis en natuurlijk je collega’s. Ook start je met een begeleid traject ter voorbereiding op de opleiding. Dat wil zeggen: aan de hand van jouw leerdoelen je ontwikkeling in kaart brengen.

De eerste weken op de afdeling word je ingewerkt en sta je boventallig ingepland. Dit houdt in dat je per dienst aan iemand gekoppeld bent. Verder word je gekoppeld aan 1-2 vaste werkbegeleiders en is iedere specialistisch Geriatrie verpleegkundige op afdeling Geriatrie ook werkbegeleider. Er vinden regelmatig begeleidingsgesprekken plaats. Aan het einde van de periode vindt er een evaluatie plaats en start de opleiding.

De opleiding, wat kun je verwachten?

De opleiding heeft meerdere startmomenten in het jaar. Namelijk in april, september en november. De opleiding duurt totaal 13- 15 maanden, bij een contract van 24-32 uur. Dit is exclusief de voorwerkperiode.

De theorie vindt plaats aan de Amstel Academie van het VUMC in Amsterdam en aan de Erasmus Zorg Academie van het EMC in Rotterdam. Tijdens de opleiding doorloop je leerperiodes. Hierin ontwikkel je jezelf (aan de hand jouw eigen leerplan, op basis van de competenties voor de Geriatrie verpleegkundige) door zorg te leveren aan de patiënten op de Geriatrie, jezelf hierin te professionaliseren en steeds zelfstandiger in steeds complexere situaties te handelen. Dit alles onder begeleiding van je werkbegeleider(s), collega’s en praktijkopleider.

Toetsing in de praktijk vindt plaats in de vorm van bewijslast verzamelen o.b.v. jouw eigen leerplan, casusanalyse, proeven en een O en P opdracht. Op school is dit in de vorm van toetsing, assessments, onderzoeksvaardigheden en coaching.
 

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden om te solliciteren naar een opleidingsplaats VVGV kun je contact zoeken met het Leerhuis (leerhuis@ysl.nl) of de teamleider (mvdleer@ysl.nl) van de afdeling Geriatrie van het IJsselland Ziekenhuis.