Leren en werken op de couveusekamer

Op deze pagina vind je informatie over:

•    Minor High Care Neonatologie (HCN)

Minor High Care Neonatologie (HCN)

Wanneer een baby te vroeg is geboren, heeft hij een verhoogd risico op bedreiging van de vitale functies. Voor de ouders is dit vaak een stressvolle periode en is er een risico van bedreiging van het hechtingsproces tussen de baby en de ouders. De opleiding minor HCN (level 2) is een aanvullende opleiding, waarin je de specifieke zorg voor de te vroeg geboren baby leert verlenen zoals speciale observaties en interventies. Je kunt de minor HCN volgen nadat je de Verpleegkundige Vervolgopleiding tot Kinderverpleegkundige e/of Obstetrieverpleegkundige hebt gevolgd. In het IJsselland Ziekenhuis verwachten we dat elke kinderverpleegkundige de minor HCN volgt.

De opleiding, wat kun je verwachten?

De opleiding duurt 5  maanden (exclusief voorwerkperiode) en kent twee startmomenten  per jaar: februari en september.

Het theoretisch deel van de opleiding vindt plaats aan de Erasmus MC Academie in  Rotterdam. Tijdens de opleiding doorloop je een praktijk leerperiode. Hierin ontwikkel je jezelf (aan de hand  van  jouw eigen leerplan, op basis van de competenties voor de HCN verpleegkundige) door zorg te leveren aan pasgeborenen op de Kinderafdeling, jezelf te professionaliseren en steeds zelfstandiger in steeds complexere situaties te handelen. Dit alles onder begeleiding van je werkbegeleider(s), collega’s en praktijkopleider. Je loopt een week stage op de NICU in het Sofia Kinderziekenhuis.

Toetsing in de praktijk vindt plaats in de vorm van bewijslast verzamelen o.b.v. jouw eigen leerplan, observatieopdracht, en een Proeve van Bekwaamheid. Toetsing van de theorie vindt plaats bijvoorbeeld door middel van kennistoetsen en assessments.
 

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden om te solliciteren naar een opleidingsplaats minor HCN kun je contact zoeken met het Leerhuis (leerhuis@ysl.nl) of de teamleider Ineke Lassooy (ilassooy@ysl.nl) van de Kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis. Direct solliciteren? Zie onze vacatures.