Leren en werken op de interne- en chirurgische oncologie

Op deze pagina vind je informatie over:

  • verpleegkundige vervolgopleiding oncologie verpleegkundige (VVOV)

Verpleegkundige vervolgopleiding oncologie verpleegkundige (VVOV)

Als oncologieverpleegkundige verleen je verpleegkundige zorg aan de oncologische patiënt op de interne- en/of chirurgisch oncologie en bied je ondersteuning aan hun naasten. Op de interne oncologie krijg je te maken met volwassen patiënten in de diagnostische-, behandelings- en palliatieve fase. Op de chirurgisch oncologische afdeling krijg je te maken met de oncologische patiënt die geopereerd wordt. In de zorg voor de oncologische patiënt is de verpleegkundige onmisbaar. Kwaliteit en deskundigheid staan bij ons dan ook hoog in het vaandel.

Wat zoeken we in jou?

Kun je goed organiseren, ben je flexibel, initiatiefrijk, communicatief vaardig, doortastend, kun je zelfstandig en in teamverband werken en ben je bereid minimaal 32 uur per week te werken? Ben je daarnaast gediplomeerd verpleegkundige MBO of HBO en heb je na je diplomering minimaal een jaar recente werkervaring als verpleegkundige in een ziekenhuis? And last but not least; heb je affiniteit met de oncologische patiënt?

Dan ben jij diegene die we zoeken en nodigen we je uit om te solliciteren!

Let op: je kunt solliciteren op een leerplaats op de interne oncologie of op de chirurgie. In beide gevallen loop je stage op de andere oncologische afdeling tijdens de opleiding.

De voorwerkperiode, wat kun je verwachten?

Wij bieden een goede werksfeer binnen een team van medewerkers met diverse leeftijden en opleidingsachtergronden. De opleiding start na de voorwerkperiode. De voorwerkperiode duurt doorgaans 3-6 maanden. Het doel van de voorwerkperiode is om jou de mogelijkheid te geven om nader kennis te maken met de afdeling, de patiënten, het ziekenhuis en je collega’s. Ook start je met een begeleid traject ter voorbereiding op de opleiding. Dat wil zeggen: aan de hand van jouw leerdoelen je ontwikkeling in kaart brengen.

De eerste weken op de afdeling word je ingewerkt en sta je boventallig ingepland. Dit houdt in dat je per dienst aan iemand gekoppeld bent. Verder word je gekoppeld aan 1-2 vaste werkbegeleiders en is iedere oncologieverpleegkundige op afdeling ook werkbegeleider. Er vinden regelmatig begeleidingsgesprekken plaats. Aan het einde van de periode vindt er een evaluatie van de periode plaats en start de opleiding.

De opleiding, wat kun je verwachten?

De opleiding heeft 2 startmomenten in het jaar. In april en in oktober. De opleiding duurt totaal 13 maanden, bij een contract van 32 uur. Dit is exclusief de voorwerkperiode.

De theorie vindt plaats aan de zorgacademie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Tijdens de opleiding doorloop je leerperiodes. Hierin ontwikkel je jezelf (aan de hand van jouw eigen leerplan, op basis van de competenties voor de oncologie verpleegkundige) door zorg te leveren aan de oncologische patiënt, jezelf hierin te professionaliseren en steeds zelfstandiger in steeds complexere situaties te handelen. Dit alles onder begeleiding van je werkbegeleiders, collega’s en praktijkopleider.

 

Tijdens de opleiding werk en leer je op zowel de interne- als de chirurgische oncologie. Afhankelijk van jouw voorkeur en op basis van beschikbaarheid is 1 van deze 2 afdelingen jouw ‘standplaats’ waar je uiteindelijk gaat diplomeren.


Tijdens de opleiding is de mogelijkheid tot korte stages aanwezig in het kader van de patiënten route.
Toetsing in de praktijk vindt plaats in de vorm van bewijslast verzamelen o.b.v. jouw eigen leerplan, casusanalyse en periodieke proeven. Op school is dit in de vorm van toetsing, assessment en onderzoek.
 

Meer informatie

Voor meer informatie over de mogelijkheden om te solliciteren naar een opleidingsplaats VVOV kun je contact zoeken met het Leerhuis (leerhuis@ysl.nl).