Bewegen tijdens de ziekenhuisopname

Beweging is niet vaak het eerste waar aan wordt gedacht bij een ziekenhuisopname. Toch is bewegen voor iedereen van belang, ook voor patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Het beeld dat bestaat is vaak dat de patiënt in bed ligt. In veel gevallen is dit niet noodzakelijk en leidt dit tot complicaties die voorkomen hadden kunnen worden. Denk hierbij aan verlies van spierkracht, verlies van zelfstandigheid, het ontstaan van decubitus (doorligwonden) of een longontsteking. Dit kan de overgang vanuit het ziekenhuis terug naar huis moeilijker maken dan nodig is.

Beweging gedurende de dag kan de risico's op deze complicaties verminderen. Door zoveel mogelijk uit bed te zijn, beweegt u (onbewust) al meer. In een stoel zitten is beter dan op bed liggen. Eet de maaltijden bijvoorbeeld aan tafel. Daarnaast is het goed om enkele keren per dag een wandeling te maken op de gang, of eventueel (met bezoek) een kopje koffie te drinken in de centrale hal als u van de afdeling af kan. 

In het ziekenhuis zijn loophulpmiddelen en rolstoelen beschikbaar voor patiënten. Maar u kunt natuurlijk ook uw eigen loophulpmiddel meenemen van thuis. Om in beweging te komen is het ook belangrijk om te zorgen voor: goede schoenen, gewone kleding en eventueel uw bril of lenzen.  

Gedurende uw opname zult u zoveel mogelijk gestimuleerd worden zelf te doen wat u kan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uzelf wassen en aankleden. Op deze manier werkt u zelf het beste aan het behouden van uw zelfstandigheid en aan uw herstel.

De fysiotherapeuten begeleiden patiënten tijdens de opname in het ziekenhuis of poliklinisch.