De Maag-, Darm en Leverzorg van het IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis heeft al vele jaren een sterke reputatie op het gebied van MDL. De adherentie en het marktaandeel van MDL zijn aanmerkelijk groter dan die van de rest van het ziekenhuis. Het IJsselland biedt een breed pakket op dit vakgebied en loopt voorop in nieuwe ontwikkelingen.

Door specifieke kennis en ervaring kunnen ook minder vaak voorkomende en gecompliceerde ziektebeelden worden behandeld. Daarom investeren wij in goede faciliteiten voor u.

Het MDL centrum

Eind 2013 is het MDL-centrum geopend. Een gloednieuw gebouw dat is ingericht volgens de nieuwste inzichten. Patiënten kunnen in het nieuwe centrum voor bijna alle behandelingen en onderzoeken terecht. Voor de patiënt heeft het MDL centrum grote voordelen. Hij hoeft niet meer het hele gebouw door, maar vindt alles bij elkaar in één centrum.

Een patiënt die voor het eerst komt, kan zich in het centrum inschrijven. De patiënt komt hier voor het spreekuur op de polikliniek en voor endoscopisch onderzoek.
Patiënten die een roesje hebben gehad, kunnen wakker worden en bijkomen op de dagverplegingsunit met 20 bedden.
Alleen voor radiologie gaat de patiënt naar het hoofdgebouw.

Centrum voor ColoProctologie

In 2014 is het Centrum voor ColoProctologie geopend. Het centrum heeft nieuwe voorzieningen en biedt de chirurgen een uitbreiding met twee behandelkamers, spreekkamer, verkoever en balie.
In het centrum kunnen patiënten terecht die klachten rondom de anus hebben.

Opens internal link in current windowHet Centrum voor ColoProctologie

Transanale Endoscopische Microchirurgie (TEM)

Voor het plaatselijk verwijderen van een gezwel uit de endeldarm bestaat een speciale operatietechniek, de Transanale Endoscopische Microchirurgie. Het IJsselland Ziekenhuis heeft landelijk een voortrekkersrol in deze techniek en heeft vanuit het verleden veel ervaring en expertise opgebouwd. Tevens heeft het chirurgische team over deze techniek meerdere wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.

Het lijkt nu steeds vaker ook mogelijk om patiënten met endeldarmkanker TEM al dan niet in combinatie met bestraling en chemotherapie aan te bieden.
Hierdoor worden de risico’s van een (grote) buikoperatie met de kans op complicaties, verlies van de sluitspierfunctie en problemen met de stoelgang (incontinentie) en seksualiteit voorkomen.

Opens internal link in current windowGa naar de pagina's van Chirurgie 

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Barrett behandelcentrum

Een Barrett slokdarm ontstaat wanneer er een verandering is opgetreden van het slijmvlies in de slokdarm. Deze verandering is een proces wat zich over langere tijd heeft ontwikkeld en het gevolg is van een te hoge blootstelling aan maagzuur. Bij de meest patiënten is sprake van een middenrifs- breuk, omdat er dan meer maagzuur in de slokdarm terecht komt.

Patiënten met een Barrett slokdarm hebben 30-50% meer kans om slokdarmkanker te krijgen in vergelijking met personen zonder Barrett slokdarm. Het ontstaan van slokdarmkanker wordt voorafgegaan door een aantal voorstadia met onrustige cellen.
Om deze reden wordt aan patiënten met een Barrett slokdarm geadviseerd om op regelmatige tijdstippen een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm (gastroscopie) te ondergaan. Het doel van deze gastroscopieën is om tijdig het ontstaan van slokdarmkanker te herkennen, waardoor de kans op genezing toeneemt.

Behandeling
De behandeling van een Barrett slokdarm omvat meerdere technieken die via een kijkonderzoek uitgevoerd kunnen worden. Hiervan zijn het verwijderen en het wegbranden van het onrustige weefsel de meest toegepaste technieken. De keuze voor het type behandeling is van meerdere factoren afhankelijk en zal met de patiënt op de polikliniek worden besproken. Deze behandelingen kunnen in de meeste gevallen uitgevoerd worden met een roesje, die bestaat uit een slaapmiddel en een pijnstiller.

Voordeel
Het voordeel van het Barrett Behandelcentrum is dat we de beste Barrett zorg kunnen leveren aan onze eigen patiënten, maar ook van buiten onze regio. “Voorheen kregen patiënten met een hoge mate van onrustige cellen bijna allemaal slokdarmkanker en werden ze allemaal geopereerd”. “Tegenwoordig  kan met de huidige nieuwe endoscopische behandeling een zware (dure) operatie bespaard blijven en hebben patiënten erna een betere kwaliteit van leven. Het maag-, darm-, levercentrum van het IJsselland Ziekenhuis vervult hierdoor een belangrijke rol als een expertise centrum voor de hele regio”, vertelt  dr. T.J. Tang, MDL-arts in het IJsselland Ziekenhuis.

'Ik mag me gelukkig prijzen dat ik hier behandeld kon worden.' Lees het hele verhaal van Cocky Adams.

Samenwerking op het gebied van Barrett-zorg
Maag-Darm-Leverartsen uit het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis werken samen op het gebied van de Barrett-zorg, een aandoening aan de slokdarm. In één gezamenlijk ‘Barrett Netwerk Zuidwest-Nederland’ bundelen zij kennis en kunde zodat de patiënt in de regio de beste Barrett-zorg op de beste plek krijgt.

 De behandeling van een Barrett slokdarm in het MDL centrum.

De behandeling van een Barrett slokdarm op afdeling endoscopie.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: