Buidelstoel voor baby’s in IJsselland ziekenhuis

 

Op 20 december overhandigde Strong Babies namens haar donateurs een nieuwe buidelstoel aan de afdeling neonatologie van IJsselland Ziekenhuis. Hiermee biedt de stichting meer ruimte voor ononderbroken kangoeroeën voor een zo gezond mogelijke toekomst voor de baby’s in het Capelse ziekenhuis.

Bij kangoeroeën wordt de baby met alleen een luier aan op de blote borst van de ouder/verzorger gelegd en toegedekt met een omslagdoek. Dit huid-op huidcontact heeft voor alle baby’s veel gezondheidsvoordelen. Maar voor baby’s die te vroeg/ziek geboren zijn, is huid-op-huid contact van levensbelang.

Kangoeroeën vergoot overlevingskans prematuren

Volgens onderzoek vergroot huid-op-huidcontact via buidelen de overlevingskans van te vroeg geboren baby's. Ook het risico op infecties wordt door de kangoeroemethode veel kleiner. Huid-op-huid contact vermindert de stress van de baby en stimuleert de hersengroei. Het bevordert een veilige hechting en stabiliseert vitale functies zoals hartslag en ademhaling. Het verbetert de slaap en groei, verhoogt de weerstand en verkort de opnameduur.

Strong Babies buidelstoel

Op basis van de nieuwste inzichten adviseert de WHO om dagelijks minimaal 8-24 uur huid-op huidcontact te hebben. Hierbij is het van belang om elke dag zo lang en ononderbroken mogelijk te kangoeroeën. De Strong Babies buidelstoel maakt dit mogelijk en sluit volledig aan op de principes van ‘ontwikkelingsgerichte zorg’ van waaruit IJsselland Ziekenhuis werkt. Begin dit jaar ontving het ziekenhuis de eerste buidelstoel, mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis. Patiënten in het IJsselland Ziekenhuis die gebruik maken van de buidelstoel zijn enthousiast: “Het is heel prettig om in een comfortabele houding te kunnen buidelen. Ontspannen zitten bevordert rust die je vervolgens ook op je kindje overbrengt“

Strong Babies maakt zich sterk voor te vroeg geboren baby’s

Strong Babies gelooft dat elke baby het verdient om gezond en sterk ter wereld te komen. Daarom financiert de stichting wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en andere complicaties rondom zwangerschap en geboorte. Bovendien financiert de stichting buidelstoelen om Kangoeroezorg voor te vroeg geboren baby’s te ondersteunen. Strong Babies is een stichting met ANBI status en CBF-erkenning.