Een roos als steuntje in de rug

Kanker heeft een grote en brede impact, op de patiënt en diens omgeving. Ieder jaar op 4 februari vragen allerlei organisaties in Nederland en over de hele wereld hier extra aandacht voor. In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Andere organisaties bieden een luisterend oor en ondersteuning bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt. In alle fasen van het ziekteproces, maar ook tot ver na afloop daarvan.  

Ook het IJsselland Ziekenhuis stond stil bij deze dag. Het ziekenhuis werkt nauw samen met Ondersteuningscentrum De IJssel (voorheen Inloophuis De IJssel), met locaties in Capelle en Krimpen, en ondersteunt op deze manier patiënten met kanker en hun naasten.

Dhr. R. Nellen, co-bestuurder, deelde namens de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis samen met voorzitter dhr. A. de Boer en manager mw. S. Kok van Ondersteuningscentrum De IJssel en drie vrijwilligers in de hal vanochtend kleurrijke rozen uit aan patiënten en bezoekers. Ze gaven informatie over de psychosociale activiteiten en vrijwilligerswerk van het centrum, en namen de tijd voor persoonlijke gesprekken. Patiënten en bezoekers gaven aan de aandacht te waarderen. "Het was echt een steuntje in de rug."

Aandacht voor de patiënt
Voor de oncologieverpleegkundigen in het IJsselland Ziekenhuis is Wereldkankerdag een dag om extra stil te staan bij alle patiënten die zij onder behandeling hebben, hebben gehad of nog gaan krijgen.

"Op afdeling C2 bevinden de dagbehandeling en de verpleegafdeling oncologie zich naast elkaar. Dit zorgt ervoor dat de oncologische patiënten tijdens hun behandeling en eventuele opnames in het ziekenhuis, dezelfde gezichten zien.

Als oncologieverpleegkundige maak je soms intense periodes mee, je ziet de oncologische patiënt tijdens goede en slechte momenten. Sinds december 2022 zien zij sommige patiënten ook in hun thuissituatie, in verband met het project ‘chemotherapie thuis’. De patiënten die tot nu toe deelnemen aan dit project zijn hier erg enthousiast over. Ook voor de oncologieverpleegkundigen is dit een mooie ontwikkeling binnen hun werkzaamheden en zij vinden het fijn deze service aan patiënten te kunnen bieden. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat we nog betere patiëntgerichte zorg kunnen bieden." 

Ook patiënten en medewerkers op de oncologische dagbehandeling en de oncologieafdeling ontvingen een mooie roos. 

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker
Onder het motto Aandacht voor de impact van kanker. vraagt de organisatie van Wereldkankerdag extra aandacht voor kanker en tonen ze de mogelijkheden voor (na)zorg en ondersteuning. Meer informatie is na te lezen op www.wereldkankerdag.nl