Hooikoorts: de lentekriebels die je liever vermijdt

De lente - een seizoen vol bloeiende bloemen, fluitende vogels en zonnestralen die alles tot leven wekken. Voor veel mensen betekent dit een vrolijke tijd, maar voor anderen kan het de start zijn van een jaarlijkse strijd met hooikoorts.

De Pollenparade
Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen, kleine deeltjes die mannelijke plantencellen bevatten. Pollen worden verspreid door de wind en insecten. Wanneer deze pollen in contact komen met de slijmvliezen in neus en ogen van gevoelige personen, kan dat leiden tot symptomen zoals niezen, jeukende ogen, loopneus en vermoeidheid. Mensen die in stedelijke gebieden wonen, ervaren vaak intensere hooikoortssymptomen dan mensen in landelijke gebieden. Dit komt door de concentratie van luchtverontreinigende stoffen die de reactie op allergenen versterken.

Hoewel hooikoorts op elk moment van het jaar kan optreden, is het vaak het meest uitgesproken in de lente en de vroege zomer wanneer de meeste planten hun pollen verspreiden. In deze periode bereikt de concentratie van pollen in de lucht vaak piekwaarden, wat zorgt voor meer symptomen voor mensen met hooikoorts.

Hoe weet je of je allergisch bent en waarvoor?
Om precies uit te zoeken op welke stoffen je reageert, wordt een huidtest gedaan, waarbij een aantal prikjes met allergenen in de huid wordt gegeven. Op de plaats van de prik kan roodheid en zwelling optreden. De grootte van de rode plek is bepalend voor de ernst van de allergie. Ook via een bloedmonster kan bepaald worden of je allergisch bent of niet en zo ja, voor welke stoffen.

Wat helpt tegen Hooikoorts?
Volg de hooikoortsberichten op radio, tv, teletekst, internet (www.pollennieuws.nl) of in de app Pollennieuws.

Houd in perioden dat er veel pollen in de lucht zijn ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Vermijd buitenspelen op piekmomenten. Vooral 's ochtends vroeg, op warme zonnige dagen, zijn er veel pollen in de lucht. Binnenshuis regelmatig stofzuigen en luchten kan ook helpen om de hoeveelheid pollen binnen te verminderen.

Antihistaminica helpen snel als er al klachten zijn, bijvoorbeeld tranende ogen en niesbuien. Deze medicijnen kunnen gegeven worden als tablet of als neusspray.

Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met medicatie, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt.

Het positieve perspectief
Ondanks de ongemakken van hooikoorts heeft de lente ook veel positieve aspecten. Het is een tijd van vernieuwing en groei, waarin de natuur ontwaakt uit haar winterslaap. Terwijl hooikoorts sommigen tijdelijk kan plagen, kunnen de kleurrijke bloemen en het frisse groen ook troost en vreugde brengen.

Dus, terwijl je jezelf bewapent met antihistaminica, vergeet niet om af en toe een wandeling te maken en te genieten van de prachtige kant van de lente. Hooikoorts mag dan wel een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kunnen we allemaal genieten van dit bloeiende seizoen zonder constant … HATSJOE! … te niezen.