IJsselland kiest voor twee methodes voor het plaatsen van een heupprothese

Een heupprothese (nieuwe heup) kan via verschillende manieren worden geplaatst. Dit heeft te maken met de plaats waar de orthopedisch chirurg de snede zet en via welke weg de heup wordt benaderd. De prothese kan via de zijkant, via de achterzijde (bilzijde) of via de voorzijde van de heup (ook wel anterieure benadering genoemd) worden geplaatst.

Alle drie methodes van plaatsing zijn volkomen veilig maar ze hebben elk hun eigen specifieke voor- en nadelen. Wel is inmiddels bekend dat een benadering via de zijkant minder goed is dan een behandeling via de achterkant of via de voorkant. Deze behandeling heeft daarom meestal niet de voorkeur.

Veel patiënten geven aan dat zij voorkeur hebben voor een operatie via de voorzijde van de heup; daarom vinden wij het belangrijk dat we ook deze methode aan onze patiënten kunnen aanbieden. Twee van de zes orthopedisch chirurgen beheersen de techniek en deze week zijn de eerste patiënten via de voorzijde geopereerd.

Binnen het IJsselland zullen we de verschillende benaderingen zorgvuldig met elkaar blijven vergelijken en naast elkaar blijven uitvoeren. De orthopeed bepaalt natuurlijk altijd samen met de patiënt wat in zijn of haar specifieke situatie de allerbeste behandeling is.

Team orthopedie