IJsselland Ziekenhuis viert 30-jarig jubileum met feestelijke openingsbijeenkomst

Op 30 september 2022 is het IJsselland Ziekenhuis feestelijk heropend door de kinderburgemeester van Capelle aan den IJssel, de burgemeesters van Capelle, Krimpen én Rotterdam. Een bijzondere gebeurtenis! In 2021 bestond het IJsselland Ziekenhuis 30 jaar en werden diverse renovaties afgerond.

Renovatie

Sinds 2013 wordt er in het IJsselland Ziekenhuis verbouwd. Inmiddels is het nieuwe maag-, darm- en levercentrum in gebruik genomen, is er een complete, high-tech intensive care-afdeling ingericht en zijn alle verpleegafdelingen gerenoveerd. Ook is er sinds 2020 een gloednieuw OK-complex en een vrouw-kindcentrum en heeft onze kenmerkende hal een facelift gekregen.

Uniek

De vele renovaties van de afgelopen jaren en het jubileum boden voldoende reden voor een feestelijke gelegenheid in de vernieuwde hal. Onder andere de burgemeesters, collega-bestuurders van regioziekenhuizen, samenwerkingspartners, bedrijven die meewerkten aan de bouw en natuurlijk medewerkers en patiënten van het ziekenhuis waren aanwezig bij de openingsbijeenkomst.

Albert van Wijk vertelt: “We zijn blij met de samenwerking met velen van jullie. We willen steeds meer zelf en met elkaar de juiste en beste zorg op de juiste plek leveren. Om die manier dragen we bij aan gezondheid en preventie”. Uniek aan de bijeenkomst is de aanwezigheid van alle drie de burgemeesters en de kinderburgemeester, Taras Galagan. Hij vertelt: “Het is goed dat het ziekenhuis er is, al wil je hier natuurlijk liever niet terechtkomen.”

Het slotwoord van Capelse burgemeester Peter Oskam vat de opdracht van het ziekenhuis samen: “Het is ongelooflijk belangrijk wat de medewerkers van het ziekenhuis met elkaar betekenen voor Capelle, de regio en vooral de patiënten. Dat is 30 jaar lang zo geweest en daar gaan we de komende 30 jaar weer voor. Met het warme karakter van dit ziekenhuis komt dit helemaal goed.”

Collega én patiënt

Naast de woorden van de verschillende burgemeesters, werd er geluisterd naar twee medewerkers, Laura Latoel en Maartje Hoogerwerf, die tevens patiënt zijn geweest in het IJsselland Ziekenhuis. Laura vertelt: “Voor mij was het helemaal niet gek om werknemer en patiënt te zijn.” Maartje vult aan: “Uiteindelijk was het voor mij niet het belangrijkst dat mijn kindje een Rotterdammer werd, maar dat ik mij veilig en op mijn gemak voelde in het IJsselland Ziekenhuis.”

Kunst

Na diverse toespraken, verzamelden de burgemeesters zich op het podium voor de openingshandeling. De net geïnstalleerde kinderburgemeester van Capelle aan den IJssel verzilverde de renovatie en het jubileum met een druk op de knop.

Deel van de renovatie zijn verschillende kunstwerken in het ziekenhuis, die tijdens de opening ook zijn onthuld.

Innovatie

Na een geslaagde opening, werd men uitgenodigd voor het tweede deel van de avond. Een innovatieplein, georganiseerd door de Stichting Vrienden van het IJsselland, bood ruimte voor netwerken én kennisdeling op het gebied van innovatie. Onder het genot van verschillende gangen, was er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Tussen de gangen door werden verschillende presentaties gehouden.

Zo vertelden Alex van den Doel, kok in het IJsselland, en Elma Brandsma, conceptmanager van Albron, meer over het vernieuwende voedingsconcept van het ziekenhuis en de recente aansluiting bij Goede Zorg Proef Je. Daarna was het de beurt aan Aagje Noordhuizen, hartfalenverpleegkundige over de innoverende werkwijze op het gebied van hartmonitoring.

Tessa Kouwenhoven, bedrijfsarts, vertelde meer over het programma Fit@Work: “Ik houd van de mensen in de zorg, maar maak me zorgen over de zorgzwaarte. Het IJsselland Ziekenhuis combineert preventie met leefstijl en werkomstandigheden. Dat doen we door het betrekken van de doelgroep, het gebruik maken van de expertise in het IJsselland en het voorleven van een gezonde leefstijl.”

Trots

Albert van Wijk: “We zijn trots op ons ziekenhuis, hoe het er nu uitziet, hoe de patiënten ons waarderen. Wij zijn als Raad van Bestuur enorm blij met onze medewerkers en trots op wat zij dag in dag uit presteren. De mouwen zijn tot ver op de oksel opgestroopt!”

Capelle aan den IJssel, 30 september 2022