Online monitoring van astmapatiëntjes via de ‘Luchtbrug’

Vanaf januari 2022 bieden we in het IJsselland online astmazorg voor kinderen en jongeren via Luchtbrug. Het doel van deze online tool is om de astma controle te verbeteren. Tevens kan met deze online astmazorg een deel van de poliklinische bezoeken vervangen worden, waardoor kinderen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. In deze tijd van corona is dit een extra pluspunt. Via Luchtbrug komen zij makkelijk in contact met hun astmateam en heeft het astmateam meer zicht op het verloop van de astma.

Hoe werkt Luchtbrug?
Via Luchtbrug ontvangt de patiënt maandelijks een korte online vragenlijst, de ACT (Astma Controle Test). Hiermee kan het astmateam volgen hoe het met de patiënt en met de astma gaat. Wanneer dat nodig is, reageert het astmateam binnen vijf werkdagen.
In Luchtbrug kunnen kinderen ook zelf op een makkelijke manier contact zoeken met hun astmateam en hun individuele zorgplan inzien. Hierin vinden ze alle informatie over hun medicatie, doelen en een actieplan in geval van klachten.
Afhankelijk van hoe goed hun astma onder controle is, hoeven kinderen door deze monitoring minder vaak naar de polikliniek te komen. 

Wanneer kunnen kinderen en jongeren gebruik maken van Luchtbrug?  
De kinderarts kijkt samen met het astmateam of de patiënt gebruik kan gaan maken van de online tool Luchtbrug; het is hierbij een voorwaarde dat de astmaklachten stabiel zijn. Daarbij is iedereen anders; Luchtbrug is misschien niet voor elke patiënt geschikt.

Welke voordelen biedt Luchtbrug?

  • De zorg van het astmateam wordt meer gericht op persoonlijke wensen en behoeften van de patiënt.
  • De patiënt heeft via Luchtbrug een goed overzicht van wat belangrijk is in de behandeling van zijn/haar astma. Hierdoor kunnen zij zelf ook beter meedenken en beslissen over wat nodig is (zelfmanagement).
  • Minder polikliniekbezoeken betekent dat patiënten minder afwezig hoeven te zijn van school, hobby’s en andere activiteiten
  • De astmacontrole verbetert door de maandelijkse online monitoring.
  • Juist in deze tijd van corona is het goed om deze kwetsbare patiënten sneller en vaker te monitoren.

Vragen aan het astmateam via Luchtbrug
In het IJsselland Ziekenhuis bestaat het kinder-astmateam uit een kinderarts, de kinderlongverpleegkundige en de doktersassistente van de kinderpolikliniek. Via Luchtbrug kunnen onze patiënten gemakkelijk een vraag stellen aan dit astmateam. Het astmateam reageert binnen vijf werkdagen via Luchtbrug. Meestal is het de kinderlongverpleegkundige die de vraag beantwoordt en soms de dokter zelf.
Een vraag stellen via Luchtbrug is alleen bedoeld voor zaken die niet acuut zijn. Voor vragen met spoed is het altijd nodig om telefonisch contact te zoeken. Dit wordt met de dokter of verpleegkundige verder afgesproken.

Meer informatie?
Ga naar www.luchtbrug.nl of neem contact op met polikliniek Kindergeneeskunde van het IJsselland Ziekenhuis, tel. 010 258 5940. 

Luchtbrug is een initiatief van Radboud UMC Amalia kinderziekenhuis en is mede mogelijk gemaakt door het Longfonds en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.
Meerdere ziekenhuizen in Nederland zijn al bij dit online platform aangesloten; ieder ziekenhuis biedt zijn patienten een eigen omgeving.
Het online platform heeft de naam ‘Luchtbrug’ gekregen omdat astma met lucht te maken heeft en er een brug tussen thuis en ziekenhuis wordt gelegd.