Scabiës geconstateerd in het IJsselland Ziekenhuis

Om ons heen zien we de laatste jaren een toename van het aantal mensen met schurft (scabiës). In het IJsselland Ziekenhuis is er op dit moment ook sprake van een besmetting.

Hoe voorkomen we verspreiding?

In een ziekenhuis worden patiënten soms langdurig behandeld en lopen bezoekers en medewerkers in en uit. Daardoor is het niet eenvoudig om besmetting te voorkomen. Vanzelfsprekend nemen we alle voorzorgsmaatregelen om verspreiding tegen te gaan. We zijn extra alert. Dit betekent dat patiënten of medewerkers die het vermoeden hebben besmet te zijn, worden doorgestuurd naar de dermatoloog voor controle.

Stellen we vast dat een medewerker of een patiënt scabiës heeft, dan wordt deze persoon behandeld. We brengen in kaart met wie deze persoon contact heeft gehad en brengen deze personen hiervan op de hoogte. Zo nodig worden zij ook preventief behandeld met medicatie. Als schurft bij één van onze patiënten wordt vastgesteld, verplegen we de patiënt in isolatie. Zodat verdere besmetting zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Wat is schurft?

Schurft (scabiës) is een besmettelijke huidaandoening. U krijgt dit van de schurftmijt (scabiësmijt), een piepklein beestje dat niet met het blote oog te zien is. De mijt graaft gangetjes in de oppervlakte van de huid en legt daar eitjes. De gangetjes zijn vaak in de handpalm, de huid tussen de vingers, de pols, de elleboog, de voet en de geslachtsdelen, maar ook op andere plaatsen kunt u schurft krijgen. De huid geeft dan een allergische reactie en daardoor krijgt u jeuk.

Waar kunt u terecht met vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt. Wij stellen alles in het werk om verspreiding van de besmetting tegen te gaan. Zodra dat nodig is, nemen wij contact met u op. U hoeft ons niet te bellen, wij bellen u.

Meer informatie over scabiës vindt u op www.rivm.nl/schurft. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met de GGD. Zij zijn op werkdagen van 8.30-17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 010 - 433 99 66.