Symposium Palliatieve Zorg en het menselijke verhaal

“Donderdag 21 maart, aan het begin van de lente, vond het symposium palliatieve zorg en het menselijk verhaal in het IJsselland Ziekenhuis plaats. Voor mij was het een mooie dag, omdat zoveel mensen vanuit alle disciplines van binnen en buiten het ziekenhuis en vanuit alle hoeken van onze regio de weg naar het IJsselland Ziekenhuis vonden.”- Remy Jacobs, geestelijk verzorger in het IJsselland Ziekenhuis.

Het symposium is de start van erkenning voor het belang van palliatieve zorg. Pro-actieve Zorgplanning helpt zorgverleners om in het gesprek rondom de palliatieve fase de waarden, wensen en behoeften van mensen te verhelderen.

Onder begeleiding van Dr. Annemieke Kuin, geestelijk verzorger bij het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend gingen we met behulp van regietheater op speelse wijze aan de slag met de vraag: hoe kunnen we dit gesprek zo goed mogelijk voeren en wanneer zijn we als publiek tevreden zijn over de kwaliteit ervan?

Dr. Sander de Hosson, longspecialist in het Wilhemina Ziekenhuis in Assen en deskundige op het gebied van palliatieve zorg was als spreker aanwezig. Hij sprak o.a. over hoe je ‘leven toevoegt aan de dagen’ in de context van een ziekenhuis met vaak weinig tijd. En wat een prognose van ongeneeslijke ziekte betekent voor patiënten en voor de arts?

Dr. Manon Boddaert is arts palliatieve geneeskunde aan het LUMC en promoveerde in maart 2023 op een belangwekkend proefschrift over palliatieve zorg voor iedereen: op weg naar de dood, terwijl je nog leeft. Zij deelde o.a. wetenschappelijke inzichten naar aanleiding van het proefschrift Quality Palliative Care for all

Remy: “Hoe spreek je goed over eindigheid en sterven? Wat is dat eigenlijk? En hoe kom je met elkaar tot een hernieuwde aandacht voor dit onderwerp, waarbij we soms zoveel handelingsverlegenheid ervaren? De sprekers gaven hun inzichten en in regietheater en dialoogtafels kon iedereen zijn eigen inbreng hebben. Aandacht voor elkaars professionele en menselijke ervaringen.

Praten over het sterven is één ding. De goede dingen doen rondom het sterven van mensen - zowel professioneel als menselijk - is een ander ding.”

In het IJsselland Ziekenhuis gaan we aan de slag met het programma Advanced Care Planning. Hierover zullen we in de komende tijd zeker meer delen.