Vroegtijdige opsporing en geavanceerde behandeling: onze strijd tegen darmkanker

 

Maart, de internationale darmkankermaand, mag dan voorbij zijn, maar het bewustzijn over darmkanker verdient het hele jaar door onze aandacht. Darmkanker, ontstaan uit darmpoliepen, is een sluipende ziekte. Hoewel de meeste poliepen onschuldig zijn, kan een deel ervan uitgroeien tot kanker, vaak zonder merkbare symptomen tot ze al vergevorderd zijn.

Bij het IJsselland Ziekenhuis zetten we ons in voor het vroegtijdig opsporen en de behandeling van darmkanker. Een snelle diagnose is van vitaal belang, omdat een later en vaak verder gevorderd stadium moeilijker te behandelen is. Soms is een behandeling gericht op volledig herstel van de kanker dan zelfs niet meer mogelijk. Door nauw samen te werken met diverse disciplines en andere zorginstellingen in de regio streven we ernaar de impact van darmkanker op onze patiënten te minimaliseren.

Bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is eenvoudig en kosteloos. Vanaf 55 jaar ontvangt u elke twee jaar een uitnodiging om ontlastingsmonsters in te leveren. Deze worden gecontroleerd op bloedsporen, een mogelijk teken van darmkanker. Mocht er bloed worden aangetroffen, dan wordt u doorverwezen naar de maag-, darm- en leverarts voor verder onderzoek om de oorzaak vast te stellen.

Bekijk de video "Hoe werkt het bevolkingsonderzoek darmkanker?" op de website van het RIVM voor meer informatie.

Behandelopties en innovatie

Met het bevolkingsonderzoek hebben we een krachtig hulpmiddel in handen om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen, zelfs voordat symptomen optreden. Dit heeft geleid tot een verbeterde opsporing van poliepen en vroege darmkanker, waardoor behandeling eerder kan plaatsvinden.

De behandelopties zijn afhankelijk van het stadium van darmkanker. Landelijk behoort het IJsselland ziekenhuis bij de voorlopers in het aanbieden van minimaal invasieve, dus minder ingrijpende, behandelingen. Dit kan variëren van het verwijderen van poliepen of kleine tumoren tijdens een darmonderzoek tot het operatief verwijderen van een deel van de darm.  Minimaal invasieve behandelingen, zoals een kijkoperatie of het verwijderen van afwijkingen via een darmonderzoek, zorgen vaak voor een sneller herstel en minder complicaties. Het belang van vroegtijdige opsporing van darmafwijkingen kan daarom niet genoeg benadrukt worden.

Bewustwording

Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek neemt af, terwijl het belang ervan onverminderd groot blijft. Vroege opsporing van darmkanker vergroot de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk. De artsen van het IJsselland Ziekenhuis blijven zich inzetten voor het verbeteren van de zorg en het vergroten van het bewustzijn over vroegtijdige opsporing van darmkanker.

Bescherm jezelf tegen deze verraderlijke ziekte. Samen kunnen we darmkanker overwinnen.