Het bezoeken van een patiënt in isolatie

U gaat op bezoek bij een patiënt die in isolatie ligt. Dit kan zijn doordat de patiënt een bacterie of virus bij zich draagt waardoor andere patiënten ziek kunnen worden of omdat hij/zij erg vatbaar is voor een infectie.

Ligt de patiënt in isolatie omdat hij / zij een bacterie of virus bij zich draagt, dan is dit vaak om te voorkomen dat andere patiënten die in het ziekenhuis liggen dit ook krijgen en nog zieker worden. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en zijn vatbaar om iets op te lopen. Om die reden willen wij de andere patiënten dan ook beschermen.

Bij gezonde mensen kan dit vaak geen kwaad, het is dan ook geen enkel probleem als u op bezoek wilt komen. Meldt u zich vooraf bij de verpleging, zodat u weet welke maatregelen u moet nemen om de patiënt, maar ook u zelf en andere patiënten te beschermen tegen infecties. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Wanneer de patiënt erg vatbaar is, willen we de patiënt beschermen om nog zieker te worden. U als bezoeker zou iets mee kunnen brengen waardoor de patiënt zieker wordt. U bent zelf gezond en hebt er geen last van. De patiënt is echter zo vatbaar dat hij / zij er wel erg ziek van kan worden. Om die reden kan het zijn dat we u vragen om maatregelen te nemen.