Maart = internationale darmkankermaand

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Hoe vroeger darmkanker wordt opgespoord, des te beter is het te behandelen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker
In januari 2014 is het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker officieel van start gegaan. Via dit bevolkingsonderzoek kunnen darmtumoren en de voorlopers daarvan in een vroeg stadium worden ontdekt. Op die manier worden jaarlijks duizenden levens gered.

Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep om ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zijn er bloedsporen in je ontlasting gevonden, dan ontvang je een uitnodiging voor het vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek bestaat in eerste instantie uit een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).
Het IJsselland Ziekenhuis is één van de gecertificeerde ziekenhuizen waar dit kijkonderzoek plaatsvindt indien de uitslag van de ontlastingstest positief is. Lees meer over een coloscopie in het IJsselland Ziekenhuis op de website.

Wist je dat er in 2020:

  • 1,8 miljoen mensen voor het bevolkingsonderzoek werden uitgenodigd,
  • 71,6% van deze mensen deelnam aan de ontlastingstest,
  • 4,3% hiervan voor een coloscopie werd verwezen.

34% van de deelnemers die na een ongunstige ontlastingstest een coloscopie ondergingen, bleken darmkanker of advanced adenomen (hoog risico poliepen) te hebben.

Meer weten?
Op de website van de Maag Lever Darm stichting staat alle informatie op: https://www.mlds.nl/kanker/darmkanker/bevolkingsonderzoek-darmkanker/