Hoe gaat het najaar eruit zien? Blog Ruud Nellen, 8 oktober 2021

Vorig jaar om deze tijd liepen de corona besmettingen hoog op. Dit zagen we ook terug in het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona. Gelukkig is dat nu anders. Het lijkt erop dat er geen grote toename van coronapatiënten op ons af komt. Maar dat weten we natuurlijk niet zeker, want het virus is grillig en helaas kunnen we de toekomst niet voorspellen.
Onze corona patiënten worden verzorgd op de AOA, maar mocht er een toename zijn, dan zal op dat moment door ICM (integraal capaciteitsmanagement) bekeken worden welke afdeling het meest geschikt is om als Covid afdeling te dienen. Afdeling A3 rechts wordt wel dusdanig verbouwd, dat als deze afdeling klaar is (medio januari), er gemakkelijk een cohort afdeling van gemaakt kan worden.

Nu de anderhalve meter maatregel is opgeheven betekent dat ook dat andere virussen weer meer vrij spel hebben zoals griep en noro. Ook hiervan weten we niet hoe dit gaat verlopen, maar het is wel goed om hier op voorbereid te zijn. Onze acties met betrekking tot de griep zijn voorbereid door een arts-microbioloog, een longarts, een verpleegkundige van de poli, een zoco, een teamleider van de verpleegafdeling, de apotheek en de manager van de verpleegafdelingen. Afgesproken is dat als er patiënten met griep moeten worden opgenomen, afdeling B2 links hiervoor beschikbaar is. Met ons trouwe prikteam bieden we ook dit jaar de mogelijkheid om laagdrempelig in het ziekenhuis de griepprik te halen. Een belangrijke manier om jezelf, elkaar en de patient te beschermen.

Voor het noro virus is het heel lastig om te voorspellen hoe dat zal verlopen. Zodra dit uitbreekt worden de afgesproken isolatiemaatregelen genomen.

We hopen natuurlijk dat de virussen zich gedeisd houden, maar toch doen we een oproep aan iedereen:

We verwachten van jullie creativiteit in het benaderen van problemen die zich voordoen. Bedenk wat er nodig is om oplossingen die onmogelijk lijken, wél te kunnen realiseren. Voer dit gesprek met collega’s en afdelingen die mogelijk een onderdeel van de oplossing kunnen bieden.

We hebben al eerder laten zien dat we er met z’n allen voor gaan en hebben op een hele goede manier met elkaar samengewerkt. Daarom hebben we er alle vertrouwen in, dat we dit samen weer voor elkaar gaan krijgen!

Ruud Nellen, raad van bestuur