Slimme tips om genoeg te drinken

‘Wel genoeg drinken hoor’. Het is een veelgehoord advies, maar hoe doet u dat eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? In deze blog van onze samenwerkingspartner Albron leest u er meer over en krijgt u handige drinktips!

Waarom is drinken zo belangrijk? Genoeg drinken houdt uw lichaamstemperatuur op peil. Drinken zorgt ook voor het vervoer van voedingstoffen door uw lichaam. Omdat voedingstoffen oplossen in vocht, kan uw lichaam ze bovendien goed opnemen en gebruiken. Door te drinken raakt u ook nog eens afvalstoffen kwijt. Elke dag verliest u vocht, niet alleen als u naar het toilet gaat, maar ook zonder dat u het merkt, bijvoorbeeld door te ademhalen en te zweten. Door te drinken, vult u dit vocht weer aan.

Wist u dat ons lichaam voor meer dan de helft uit vocht bestaat? Baby’s spannen de kroon met maar liefst 75%!

Hoeveel en wat kunt u het beste drinken?

Het algemene advies is om elke dag 1,5- 2 liter te drinken, wat gelijk is aan 10 tot 15 glazen. Hoeveel u precies nodig heeft, hangt af van uw leeftijd, hoeveel u beweegt op een dag, wat en hoeveel u eet, en hoe gezond u bent. Vooral op warme zomerdagen, bij koorts, diarree, zweten of overgeven, is het belangrijk om extra goed te drinken. Maar let op: niet alle drankjes zijn even gezond. In frisdrank en vruchtensap zit bijvoorbeeld veel suiker. Het is beter om te kiezen voor water, thee of koffie zonder suiker, magere of halfvolle melk, of bijvoorbeeld sojadrink. En, maar dat u weet u stiekem natuurlijk wel, drankjes met alcohol kunt u beter laten staan. Uw lichaam zal u dankbaar zijn! Volgt u een energie-en eiwitverrijkt dieet, dan kunnen de adviezen mogelijk anders voor u zijn.

8 Handige tips om meer te drinken

Genoeg drinken is dus voor de meeste mensen heel belangrijk en gezond. Hieronder krijgt u tips om gemakkelijk meer te drinken. Maak van de tips een gewoonte. Zo krijgt u eenvoudig genoeg vocht binnen zonder er te veel bij stil te staan.

  • Drink meteen iets als u opstaat. Begin uw dag goed met een glas water of een andere drank om het vocht dat u verloren bent in de nacht weer aan te vullen. Een goed begin is het halve werk!
  • Drink bij elke maaltijd. Neem een glas water, thee of bijvoorbeeld een melkproduct bij het ontbijt, de lunch en het avondeten.
  • Neem een waterfles mee. Zo heeft u altijd iets te drinken bij de hand.
  • Maak uw eigen fruitwater. Voeg stukjes fruit en/of kruiden toe aan water voor een smaakje. Bijvoorbeeld citroenschijfjes en muntblaadjes, komkommer, gember of sinaasappelschijfjes. Lekker voor de afwisseling.
  • Na iedere plas een glas. Dit handige ezelsbruggetje helpt u eraan herinneren om na een toiletbezoek weer iets te drinken. En op deze manier het verloren vocht weer aan te vullen!
  • Beloon uzelf voor het drinken. Stel doelen en trakteer uzelf als u ze haalt. Want goede gewoontes mogen best beloond worden!
  • Kies voor een groot glas. Of een grote waterfles. Zo drinkt u meer in één keer.
  • Stel herinneringen in op uw telefoon. Dit zorgt voor een extra geheugensteuntje. U kunt ook op uw telefoon bijhouden hoeveel u op een dag drinkt.

Vochtbeperking
Heeft u problemen met uw hart of nieren? Dan kan het zijn dat u het advies krijgt om minder vocht per dag te gebruiken. Dit helpt voorkomen dat uw hart en nieren te hard moeten werken. Als u minder vocht mag gebruiken, is het belangrijk om goed bij te houden hoeveel u drinkt en ook hoeveel vocht er in uw eten zit. Uw arts of diëtist kan u vertellen hoeveel vocht goed is voor uw situatie.