Update 26 november 2021

De coronasituatie in de regio Rijnmond is ernstig; dit merken we allemaal. Het aantal coronapatiënten neemt snel toe. Het aantal ziekenhuisbedden in de regio zal worden uitgebreid naar 270 covid bedden en zal naar alle verwachting snel verder opschalen naar 350.

Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen de ziekenhuizen over de verdeling van de bedden die beschikbaar zijn voor coronapatiënten. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende zorgspecialisaties van de ziekenhuizen. Covidzorg gaat niet meer boven alle andere zorg. Het beleid dat is gemaakt, is gebaseerd op fair share covidzorg; dus een eerlijke verdeling in de regio. Dat betekent dat we niet te weinig, maar ook niet te veel coronapatiënten mogen opnemen. Integraal Capaciteits Management (ICM) gaat hierin de regie nemen.

Stand van zaken in het IJsselland
In het IJsselland maken we momenteel 21 covidbedden beschikbaar. B2 rechts is de covid afdeling daarnaast wordt er op F1 1 kamer geopend met 4 covidbedden en op B2 links zijn 4 verdenkingsbedden. Indien nodig kan nog gebruik gemaakt worden van de isolatiekamers in huis.

Op de IC zijn 3 bedden permanent beschikbaar voor covid patiënten. Hierdoor zijn we helaas genoodzaakt om OK’s te sluiten en in totaal 33 reguliere bedden. Dit is het totaal aantal reguliere bedden dat sinds het begin van de corona-opschaling gesloten is.

Ons ziekenhuis bereidt zich samen met de regio ook voor als code zwart zich eventueel zou voordoen. De triagecommissie stemt dit beleid af.

Werkdruk
We hebben allemaal ervaren dat de werkdruk als gevolg van coronazorg flink is opgelopen. Het is belangrijk dat we onze ervaringen van de vorige coronagolven gebruiken om ook de huidige golf goed aan te kunnen. Daarom hebben we een aantal werkafspraken gemaakt om de zorg zo goed mogelijk behapbaar te houden. We zetten verschillende vormen van beademing, waaronder de optiflow, anders in dan in de vorige golven.

We plannen zodanig dat teams zo veel mogelijk bij elkaar blijven. Ook gebruiken we het schillenmodel om de inzet van collega’s in goede banen te leiden. Dit leidt tot betere communicatie en meer eigen regie, wat doorgaans als zeer positief wordt ervaren. De inzet van polimedewerkers in de kliniek is op dit moment minimaal. Bij toenemende drukte kan hier mogelijk wel verandering in komen.

Maatregelen
De huidige maatregelen in het IJsselland zijn als volgt vastgesteld:

  • Het dragen van mondneusmaskers binnen het ziekenhuis is verplicht voor medewerkers, patiënten en bezoekers
  • Anderhalve meter afstand is verplicht (in de lift zijn maximaal drie personen toegestaan).
  • Het bezoekersbeleid wordt aangepast naar maximaal 2 bezoekers (per patiënt) per dag (bij twee bezoekuren per dag (in het weekend) tellen we 2 x 1 of 1 x 2; kinderen van alle leeftijden tellen als bezoeker)
  • Bij een polikliniekbezoek mag maximaal 1 begeleider met de patiënt mee.
  • Voor (vergader)ruimtes wordt weer een maximum aantal personen gehanteerd
  • Extern bezoek wordt met klem afgeraden
  • Alle werkgerelateerde uitjes worden geschrapt
  • Het restaurant blijft open met behoud van anderhalve meter afstand, met het strikte verzoek niet met de stoelen te gaan schuiven en/of de indeling te wijzigen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis als dat kan.

Bezoekplanner
Om het bezoek op de verpleegafdelingen in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt op de afdelingen zijn we gestart met een online bezoekplanner, in plaats van de papieren bezoekerspassen.

Lees op onze websitepagina Bezoek hoe de Online Bezoekplanner werkt.

Boostervaccin
Iedere medewerker van het ziekenhuis kon deze week een boostervaccinatie krijgen. Er zijn in totaal ruim 1500 boostervaccinaties gezet, dat is een prachtig resultaat!

Helikopterlandingsplaats
In verband met de toename van covid is het voor de overplaatsing van IC-patiënten naar ziekenhuizen (ver) buiten deze regio soms noodzakelijk om een helikopter in te zetten.  
Met ingang van donderdag 25 november 2021 is daarom bij de hoofdingang van het IJsselland Ziekenhuis weer een tijdelijke landingsplaats voor (trauma) helikopters ingericht. Een aantal parkeerplaatsen wordt hiervoor afgezet.

Tijdens het landen en opstijgen van een helikopter is veiligheid zeer belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen vragen we iedereen om niet te komen kijken bij het opstijgen en landen van een helikopter. Indien je aankomt of vertrekt tijdens de landing volg dan de instructie van de Beveiliging en BHV op.