Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA)

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) is het specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan tanden en kiezen, de kaak, de aangezichtsbeenderen, mondslijmvlies, de hals en aan speekselklieren. Onder MKA vallen ook behandelingen aan de verstandskiezen of wortelpuntontstekingen.

Het vakgebied omvat echter veel meer. Grote ingrepen die de kaakchirurg uitvoert zijn bijvoorbeeld kaakcorrecties, het plaatsen van kunstwortels (implantaten) en het behandelen van botbreuken van het aangezicht.
Belangrijk is het kaakonderzoek op de aanwezigheid van ontstekingshaarden bij mensen die een hartoperatie moeten ondergaan of die een kunstgewricht krijgen.

Implantaten plaatsen

Een implantaat is een titanium kunstwortel die via een kleine ingreep in de kaak wordt geplaatst. De nieuwe kunstwortel vervangt zo een afwezige tandwortel en dient als een nieuw stevig fundament voor een kroon, een brug of voor een gebitsprothese. 
Ook als iemand meerdere kiezen of tanden mist, kan een implantaat worden geplaatst. Plaatsing van een implantaat kan het verder slinken van de kaak tegengaan.

Patiëntenfolders in de Folder WebApp:

Kaakcorrectie

Een andere ingreep die de kaakchirurg regelmatig uitvoert, is een kaakcorrectie. Een chirurgische kaakcorrectie of een kaakosteotomie wordt uitgevoerd wanneer er grote verschillen zijn tussen de stand, de vorm of de afmeting van boven- en onderkaak. Daarnaast kan de vorm van het gezicht de aanleiding voor een kaakoperatie zijn.
Deze ingrepen worden gecombineerd met een orthodontische behandeling.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

De kaakchirurgen

Onze mond,- kaak- en aangezichtshirurgen, v.l.n.r.  F.P. Bouw en A.J. Rinksma.

Afspraak maken

De polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van het IJsselland Ziekenhuis is van maandag t/m vrijdag geopend. U kunt op werkdagen van 08.15 - 12.00 en van 13.00 - 16.30 uur een afspraak maken via tel: (010) 258 5945. U vindt de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) op de eerste etage van het ziekenhuis, route 95.

Een afspraak volgt op verwijzing van uw tandarts, huisarts of medisch specialist.