Behandelmethoden

Hieronder vindt u vier behandelmethoden die aangeboden worden in het IJsselland Ziekenhuis.

Medicamenteus

Medicamenteus wil zeggen dat de behandeling of bestrijding van uw pijn geschiedt met behulp van medicijnen. De medicijnen kunnen toegediend worden in de vorm van tabletten of capsules die geslikt moeten worden, in de vorm van zetpillen of in de vorm van pleisters die op de huid geplakt moeten worden. Deze behandeling kan ondersteund worden met het injecteren van medicijnen, een invasieve vorm van pijnbestrijding.

Invasief

Wanneer een behandeling met uitsluitend medicijnen te weinig effect heeft kan overgegaan worden op een invasieve methode van pijnbestrijding. Er zijn verschillende vormen van invasieve pijnbestrijding die allemaal tot doel hebben de pijn te verminderen door het inspuiten van verdovende en/of ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden). 

Zenuw(neuro)stimulatie

TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is een behandelmethode waarbij elektriciteit wordt gebruikt om pijn te verminderen. Een klein apparaatje dat elektronische stroompjes afgeeft wordt bevestigd op de plek van de pijn of daar vlakbij. Hierdoor worden zenuwen geprikkeld waardoor pijnsignalen naar de hersenen geblokkeerd worden en dat de aanmaak van endorfine stimuleert. Endorfine is een soort natuurlijke pijnstillers die het lichaam zelf aanmaakt. 

Iontoforese

Bij Iontoforese worden medicijnen via de huid met behulp van een zwakke stroom toegediend. Het toedienen van medicijnen via de huid heeft een aantal voordelen:

  • Het medicijn wordt niet via een injectie toegediend en is daardoor niet pijnlijk.
  • Het medicijn wordt minder snel door het lichaam afgebroken en blijft daarvoor langer werkzaam.
  • Door de grotere hoeveelheid medicijnen op de aangedane plek is de werkzaamheid beter.
  • Er wordt minder medicijn in het bloed opgenomen, waardoor er minder bijwerkingen optreden, zoals misselijkheid.