Diabetes en seks

Wanneer u klachten hebt kan het zijn dat u niet veel zin heeft in seks. Maar wanneer u wel zin heeft en het niet lukt, kan dat een behoorlijke schrik zijn, of u nu wel of geen diabetes heeft.

Seksuele stoornissen komen bij mensen met diabetes vaker voor dan bij mensen zonder diabetes, vooral als de diabetes lang bestaat. Of de diabetes goed is ingesteld of niet blijkt dan niet uit te maken.
Het kan gaan om de volgende stoornissen.

Bij de meeste mannen gaat het om erectieproblemen, ofwel impotentie. Dat kàn te maken hebben met vaat- en zenuwschade. Maar aan het enorme aanbod van erectiepillen in de krant of op internet kun je wel zien dat impotentie niet alleen bij diabetes voorkomt, en dat de verklaring ook elders moet worden gezocht. Bijvoorbeeld in angst om te falen, wat bij diabetes mede kan worden veroorzaakt door angst voor juist deze complicatie: een vicieuze cirkel!
Bij vrouwen gaat het vooral om "geen zin hebben in vrijen". Dat blijkt nogal eens samen te hangen met een depressie. Een vaginale schimmelinfectie kan pijn bij het vrijen veroorzaken en de zin verder doen afnemen. Een gestoorde opwinding door zenuwschade komt bij vrouwen minder vaak voor. Het uit zich door niet vochtig worden van de vagina.
Orgasmenstoornissen ("niet klaarkomen") lijken bij diabetes niet vaker voor te komen dan gewoonlijk.

Naast diabetes kunnen ook andere factoren uw seksleven negatief beïnvloeden: roken, alcohol, relatieproblemen, slechte ervaringen, onvrede met het eigen lichaam, afname van geslachtshormonen bij het ouder worden of bijwerkingen van medicijnen.

Lang niet iedereen bij wie seksuele functies gestoord zijn heeft er ook werkelijk last van. Als dat bij u of uw partner wél het geval is, schaam u dan niet en praat erover: met uw partner en met uw zorgverlener.
Bij impotentie zijn erectiepillen vaak effectief, maar overleg met uw arts of gebruik voor u veilig is. Er zijn ook andere hulpmiddelen, waarover uw huisarts of een uroloog u kan adviseren.
Mannen én vrouwen kunnen baat hebben bij hulp van een sexuoloog of psycholoog.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: