Voeten en diabetes

De voeten zijn voor iedereen heel erg belangrijk. Veel mensen (ook met diabetes) dragen te krappe schoenen. Door gevoelsverlies kan het voorkomen dat u dat niet merkt, en drukplekken en blaren niet voelt. Of u merkt te laat dat er een wondje is ontstaan door zo iets simpels als een steentje in uw schoen, of het te diep afknippen van een teennagel.

Gevoelsverlies kan nog wel eens vaker voorkomen bij mensen met diabetes. Daarom is het heel belangrijk dat u de voeten goed na laat kijken. Het liefst door iemand die er verstand van heeft, dit kan bijvoorbeeld een pedicure zijn met een aantekening diabetische Voet.

Mensen met diabetes wordt aangeraden niet op blote voeten te lopen. Dit in verband met het eventuele gevoelsverlies en het dan niet merken dat er bijvoorbeeld een wondje is ontstaan.

Mocht u onverhoopt toch een wondje aan uw voet hebben, controleert u goed uw sokken en schoenen, wellicht dat er daar iets mee is, waardoor het wondje ontstaan is. Hou het wondje goed schoon en droog (in de gaten) en laat uw behandelaar er naar kijken. Blijf er zeker niet langer dan enkele dagen mee lopen zonder dat er verbetering ontstaat

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: