Gipskamer

Op de gipskamer werken gipsverbandmeesters. Zij werken voor meerdere specialisten. De chirurgen en de orthopeden zorgen voor het overgrote deel van de patiënten.

Maar ook de plastisch chirurg, de neuroloog, de kinderarts, de Spoedeisende Hulp en de OK kunnen op de hulp van de gipsverbandmeester rekenen.
Alle behandelingen worden uitgevoerd met een verwijzing van de specialist. Er wordt dus niet voor huisartsen of op verzoek van de patiënt zelf gewerkt.

Er wordt gewerkt op afspraak. Patiënten hebben meestal een afspraak bij de arts en de gipskamer. Patiënten die opgenomen zijn en gips nodig hebben, worden telefonisch aangemeld en zo mogelijk dezelfde dag ingepland.

Het aanbod van patiënten is heel divers en kan, door omstandigheden als gladheid en wintersport, soms fors toenemen.

Gipsverbandmeester

Een gipsverbandmeester legt gips of andere materialen aan bij allerlei aandoeningen aan het steun- of bewegingsapparaat. Doel van het materiaal is stabilisatie, correctie of ondersteuning of juist ervoor te zorgen dat een bepaald gewricht weer in beweging komt.
Met materialen als gips en kunststoffen maakt de gipsverbandmeester spalken, loopgips en armgips, braces en tijdelijke protheses en korsetten.
In het IJsselland Ziekenhuis werken vier gediplomeerde gipsverbandmeesters.


Verwijderen van het gips

Het verwijderen van circulair gipsverband gebeurt meestal met een gipszaag, soms met een gipsschaar. De gipszaag draait niet zoals een cirkelzaag, maar gaat heel snel heen en weer. Dit trilt en kietelt en we noemen het dan ook de kietel- of trilzaag. De gipszaag trilt op deze manier door de harde ondergrond (het gips) heen. Bij spalken hoeft alleen het verband doorgeknipt te worden.