Gipskamer

Op de gipskamer werken gipsverbandmeesters. Zij werken voor meerdere specialisten en onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. De chirurgen en de orthopeden zorgen voor het overgrote deel van de patiënten.

In het IJsselland Ziekenhuis werken vier gediplomeerde gipsverbandmeesters. Een gipsverbandmeester is een verpleegkundige of fysiotherapeut, die een tweejarige vervolgopleiding heeft afgerond tot gipsverbandmeest. De Spoedeisende hulp, de OK én medisch specialisten (zoals de plastisch chirurg, de (trauma)chirurg, de orthpeed, de revalidatiearts, de neuroloog en de kinderarts) kunnen op de hulp van de gipsverbandmeesters rekenen. 

Spreekuur

De gipsverbandmeesters behandelen enkel patiënten met een verwijzing van een specialist. Er wordt dus niet voor huisartsen of op verzoek van de patiënt zelf gewerkt. Er wordt gewerkt op afspraak. Patiënten hebben meestal een afspraak bij de arts en de gipskamer. Patiënten die opgenomen zijn en gips nodig hebben, worden telefonisch aangemeld en indien mogelijk dezelfde dag ingepland.

Het aanbod van patiënten is heel divers en kan, door omstandigheden als gladheid en wintersport, soms fors toenemen.
 

Openingstijden

De gipskamer is geopend van maantag t/m vrijdag tussen 8:30 en 16:30.
 

Gipsverbandmeester

Een gipsverbandmeester legt gips of andere materialen aan bij allerlei aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Daarbij kunt u denken aan botbreuken, maar ook aan letselt aan botten, banden, pezen en gewrichten. Het doel van het gebruik van materialen is stabilisatie, correctie of ondersteuning. Met materialen als gips en kunststoffen maakt de gipsverbandmeester spalken, gipsen en braces.
 

Gips verwijderen

Het verwijderen van circulair gipsverband gebeurt meestal met een gipszaag, soms met een gipsschaar. De gipszaag draait niet zoals een cirkelzaag, maar gaat heel snel heen en weer. Dit trilt en kietelt en we noemen het dan ook de kietel- of trilzaag. De gipszaag trilt op deze manier door de harde ondergrond (het gips) heen. Bij spalken hoeft alleen het verband doorgeknipt te worden.