Materialen op de gipskamer

Mineraalgips

Mineraalgips, ook het ‘echte gips’ genoemd, wordt vooral gebruikt bij het aanleggen van spalken. Dit gebeurt vooral bij ‘nieuwe’ breuken en wordt dus vooral op de Spoedeisende Hulp toegepast. Het doel van de spalk is om rust te geven, de zwelling af te laten nemen en de pijnklachten te verminderen. Omdat mineraalgips een absorberende werking heeft, wordt het ook veel gebruikt voor wonden. Bijvoorbeeld na een operatie of bij wonden bij een diabetische voet.
Mineraalgips is na 24 tot 48 uur uitgehard.

Kunststofgips

Kunststofgips is, zoals de naam al aangeeft, geen echt gips maar een verband gemaakt van glasvezel of polyester, gedrenkt in een polyurethaanhars. Het is sterker, minder zwaar, en beter rontgendoorlaatbaar.
Kunststofgips is na een half uur uitgehard en kan dan gebruikt en/of belast worden, mits de patiënt daar toestemming voor krijgt van de arts.

Flexibel kunststofgips (Soft)

Met dit materiaal worden letsels behandeld die een klein beetje beweging mogen verdragen. Ook wordt het gebruikt voor het maken van afneembare spalken. En voor de behandeling van kleine breuken bij jonge kinderen, de zogenoemde ‘greenstick’of ‘twijgbreuk’. Het voordeel is dat het niet met een gipszaag verwijderd hoeft te worden. Dit kan met een schaar.

Tape

Dit wordt gebruikt om functioneel te behandelen.

Braces

In een aantal gevallen leveren we kant en klare braces aan de patiënten. Te denken valt aan enkel-, knie-, of polsbraces.

Zwemgips

In de zomermaanden kunnen we zwemgips aanleggen. Dit is zonder polstering en is NIET altijd mogelijk. Het hangt af van welk lichaamsdeel er in het gips moet, de soort breuk en kan alleen als er geen wondjes onder het gips zitten. Vraag dit na aan de gipsverbandmeester.