Reumatologie

Het specialisme Reumatologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van alle vormen van reuma.

De reumatologie zorgt voor patiënten met niet door trauma ontstane klachten van gewrichten, spieren of botten. Ontsteking speelt hierbij een belangrijke rol. Ook andere organen, zoals huid, nieren of longen kunnen betrokken zijn.

Er zijn meer dan 100 aandoeningen bekend. De meest bekende is reumatoïde artritis, of gewrichtsreuma.

De reumatische aandoeningen zijn heel goed te behandelen, maar helaas vaak nog niet te genezen. Daarom doen wij veel wetenschappelijk (in het Erasmus MC) naar oorzaken van deze aandoeningen en behandelmogelijkheden.

Reuma is onzichtbaar

1 tot 2% van de Nederlandse bevolking leeft met reuma of artrose. Deze patiënten hebben vooral last van pijn, stijfheid en moeheid, onzichtbare kenmerken van inflammatoire reumatische ziekten (zie ook reumanederland.nl).

Voorbeelden zijn reumatoïde artritis, artritis psoriatica en inflammatoire rugklachten (bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) en systeemziekten zoals bijvoorbeeld SLE en poly-/dermatomyositis.

Reumatologie is een belangrijk specialisme binnen het ziekenhuis dat bijvoorbeeld kan aanvullen op de diagnostiek en behandeling van patiënten die bij de internist, longarts, maagdarmleverarts (MDL), dermatoloog, neuroloog, geriater of orthopeed komen.

Spreekuur reumatologie

De spreekuren van reumatologie vinden van maandag tot en met vrijdag plaats op de polikliniek Interne Geneeskunde, route 45.
Voor een afspraak belt u tel. (010) 258 5930.

Ook polikliniek Kralingen biedt een spreekuur reumatologie.
Deze spreekuren zijn bestemd voor mensen met gewrichtsklachten waarbij nog geen diagnose is gesteld. In twee afspraken vinden verschillende onderzoeken plaats en volgt een diagnose. Wanneer een vervolgbehandeling noodzakelijk is, dan verwijzen wij u naar de hoofdlocatie van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel.