Allergie

In de praktijk zijn huidreacties meestal mild van aard.
Er bestaan twee soorten huidreacties, namelijk contactallergie en irritatie reacties.  

Contactallergie

Bij slechts 10% van de huidreacties betreft het een echte contactallergie, dat wil zeggen: na contact met de veroorzakende stof ontstaan er een huidreactie, die iedere keer optreedt na hernieuwd contact met dezelfde stof.

Contactallergische huidreacties zijn meestal van het vertraagde type. Dit houdt in dat pas na 1-2 dagen na contact met de uitlokkende stof een huidreactie optreedt. Meestal is er dan sprake van een eczeem.

Irritatie reacties

De overige 90% van huidreacties, die optreden na contact met cosmetica, zijn irritatie reacties. Hierbij is geen sprake van een allergie. Deze reacties hoeven niet ieder keer bij contact met de desbetreffende stof op te treden. Vaak is bij deze reactie sprake van een "optelsom" door gelijktijdig gebruik van meerdere (licht irriterende) producten en het hebben van een 'gevoelige huid'.

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor een van de eerder geteste stoffen. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert om contact met deze stof te vermijden.

Meer informatie over allergie

In de Folder Webapp zijn 28 folders opgenomen over allergieën.
De folders vindt u via deze pagina.

De informatie in de folders bestaat uit informatie van de betreffende beroepsverenigingen.