In 2015 is het IJsselland Ziekenhuis gestart met een longrevalidatie-programma.
Patiënten met astma en/of COPD kunnen, na verwijzing door een longarts van het IJsselland Ziekenhuis, een intensief trainingsprogramma volgen om hun lichamelijke conditie te verbeteren en een gezonde(re) leefstijl te ontwikkelen. De longartsen en fysiotherapeuten werken tijdens dit trainingsprogramma nauw met elkaar samen.
Mensen met COPD of asma gaan vaak minder bewegen als gevolg van benauwdheid. Hierdoor gaat de conditie achteruit. Iemand met een slechtere conditie is bij inspanning sneller moe en voelt zich eerder benauwd.
Niet alleen de patiënt zelf, maar ook zijn omgeving kan hier gevolgen van ondervinden. Zo kan het gezinsleven sterk worden beïnvloed door de ziekte van een partner of ouder. Maar ook bijvoorbeeld bij werk of hobby treden als gevolg van benauwdheid veranderingen op. Longrevalidatie speelt op deze ongunstige veranderingen in.
Door middel van longrevalidatie:
Het programma bestaat uit vier onderdelen:
Dit is nodig om een goed beeld van u te krijgen vóórdat de revalidatie start. Het vooronderzoek bestaat uit een gesprek met de longarts, een fietstest, intake bij de fysiotherapeut en gsprek met de longverpleegkundige.
De fysiotherapeut stelt voor u, in overleg met de longarts, een persoonlijk trainingsschema op. Er vinden regelmatig patiëntbesprekingen plaats, waarin uw voortgang wordt besproken. Er wordt gedurende 12 weken, 3 keer 1 uur per week getraind.
De fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist verzorgen groepsbijeenkomsten waarin ze voorlichting geven over een aantal aspecten van uw longziekte.
Aan het eind van de longrevalidatie heeft u een eindgesprek met de fysiotherapeut, waarin testen worden herhaald die bij het vooronderzoek zijn afgenomen. De fysiotherapeut stuurt een eindrapportage naar de longarts, waarin ook het met u afgesproken nazorgtraject staat. Een aantal maanden na dit gesprek vindt een afrondend gesprek plaats met uw longarts.