Reconstructie met eigen weefsel vanuit de buik

Bij deze methode bestaat de borstreconstructie uit verplaatsing van weefsel vanuit de onderbuik. Doordat geen prothese wordt geplaatst, voelt de nieuwe borst natuurlijker aan en kan er ook nooit een probleem met een prothese ontstaan.

Deze methode is alleen mogelijk als er een huid- en vetoverschot is ter hoogte van de onderbuik. Alleen dan kan voldoende weefsel worden weggenomen om een nieuwe borst te vormen. Een litteken van een eerdere operatie in de onderbuik (bijvoorbeeld een keizersnede) kan een beletsel zijn voor deze methode. Roken is een contra-indicatie.
Er zijn twee varianten van de buikmethode:

  1. TRAM-methode:
    Hierbij wordt een deel van de buikhuid, het onderhuids vet uit de buikwand samen met bloedvaten die in het spierweefsel lopen, onderhuids verplaatst naar de borstkaswand.
  2. DIEP-methode:
    Bij deze methode wordt geen spierweefsel gebruikt, maar alleen onderhuids vet en huid van de onderbuik. Om het verplaatste weefsel toch van bloed te kunnen voorzien, wordt een klein bloedvat uit de buikspier vrijgemaakt en aangesloten op grotere bloedvaten in de borstkas. Deze methode heeft de voorkeur omdat de buikwand wordt gespaard door het intact laten van de buikspieren.