Veel voorkomende oogaandoeningen

Staar (cataract) en Macula Degeneratie zijn oogaandoeningen die veel voorkomen. Op deze pagina leest u meer over de behandeling van deze oogaandoeningen.

Wat is staar (cataract)?

Staar of cataract is een vertroebeling van de lens. De lens zit voor in het oog net achter de pupil en is bij jonge mensen helder en doorzichtig. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur.

Behandeling

Patiënten met staar kunnen dagelijks terecht op de afdeling Oogheelkunde. Twee keer per week worden op een patiëntvriendelijke manier en op een zeer hoog niveau staaroperaties verricht.

Deze operaties vinden plaats in dagbehandeling. 95% van deze operaties vindt plaats door verdoving met druppels in een cataractcentrum.

In het cataractcentrum worden patiënten ontvangen, voorbereid op de operatie, geopereerd en wordt de eerste nazorg geboden. Hierbij kunnen patiënten eenvoudig contact leggen met medepatiënten die dezelfde behandeling ondergaan. Wij merken dat dit eventuele angst voor de operatie wegneemt.

Wanneer u in aanmerking komt voor een andere verdoving dan druppelverdoving, zal deze bestaan uit een algehele verdoving (narcose) of een verdoving met injectie.

Wat is Macula Degeneratie?

Maculadegeneratie is een slijtage van het netvlies in het centrum van het oog, waardoor mensen minder of slecht zien. Bij natte maculadegeneratie vormen zich nieuwe bloedvaatjes die vocht kunnen lekken of kunnen bloeden, waardoor het zicht van de patiënt in korte tijd verder verslechtert.

Behandeling

Door middel van injecties met Avastin wordt de lekkage en de vorming van nieuwe vaatjes geremd, waardoor het zicht niet verder verslechtert maar vaak zelfs verbetert.

Er zijn verschillende indicaties om een Avastin-injectie in het oog te plaatsen. De belangrijkste zijn: 

  • de natte vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD);
  • vasculaire afwijkingen van het netvlies (diabetische retinopathie);
  • vaatafsluiting in het netvlies (trombose);
  • vochtophoping in de gele vlek van het netvlies (macula oedeem).

Patiëntenfolders in de Folder WebApp: