Vrouwenhartpolikliniek

Per 3 april 2023 breidt de vakgroep Cardiologie van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel haar dienstverlening uit met een nieuw cardiologisch spreekuur, speciaal gericht op hart- en vaataandoeningen bij vrouwen.

Er bestaan in de cardiologie, naast de verschillen in het klachtenpatroon, ook verschillen in de behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Bij vrouwen zijn eerder de kleine bloedvaatjes van de hartspier aangedaan, daar waar het bij mannen vaker gaat om de grote kransslagaderen. Bovendien reageren vrouwen vaak écht anders op medicijnen.

Cardioloog Virginie Borghouts heeft speciale aandacht voor vrouwen en hart- en vaatziekten. Er is een goede samenwerking met gynaecologen en andere specialisten gericht op man/vrouw verschillen, die van belang kunnen zijn bij het stellen van de juiste diagnose.

Doel van het spreekuur

Hartklachten bij vrouwen uiten zich vaak minder duidelijk dan bij mannen en beginnen vaak met een grillig patroon van pijn tussen de schouderbladen, een gevoel ‘alsof de beha te strak zit’.
Deze klachten lijken niet op de klassieke pijn bij mannen, die wordt omschreven als kramp of drukkende pijn op de borst en die uitstraalt naar de armen of kaak.

Vrouwen komen met klachten als vermoeidheid, misselijkheid, kortademigheid en bijvoorbeeld rugpijn. Soms worden de klachten bij vrouwen verward met overgangsproblemen of stress en niet altijd herkend als mogelijke hartproblemen.

Het doel van deze polikliniek is het (h)erkennen en onderzoeken van niet-karakteristieke klachten bij vrouwen, om vervolgens te bepalen of deze klachten wel of geen relatie hebben met het hart.

Andere signalen bij vrouwen, die kunnen duiden op hartproblemen

  • Pijn tussen de schouderbladen, maagstreek, bovenbuik, kaak, rug of nek
  • Kortademigheid, meestal bij inspanning
  • Klachten zo maar optredend in rust en/of bij emotie en inspanning
  • Vermoeidheid en energieverlies
  • Slaapproblemen en concentratieproblemen
  • Hartkloppingen
  • Transpireren, misselijkheid en duizeligheid

Wanneer extra alert zijn?

Zeker na de overgang moeten vrouwen alert zijn op de klassieke risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Denk aan hoge bloeddruk, diabetes, roken, en vooral een verhoogd cholesterol en overgewicht spelen een belangrijke rol.
Sommige vrouwen hebben meer kans op een hartinfarct, bijvoorbeeld bij vrouwspecifieke risicofactoren als:

  • hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging
  • zwangerschapsdiabetes
  • spontane abortus of problemen met zwanger worden
  • reumatische ziekten of inflammatoire darmziekten
  • PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom)
  • Migraine (premenopausal)
  • Vroege overgang

Onderzoek en diagnose

Voorafgaand aan het polikliniekbezoek wordt bloed geprikt, een hartfilmpje (ECG) gemaakt en krijgt de patiënt een uitgebreide vragenlijst om in te vullen. Tijdens het spreekuur wordt een gerichte vrouwspecifieke anamnese afgenomen om de aard van de klachten van de patiënt te inventariseren en verricht de cardioloog intensief onderzoek.
Afhankelijk van de aard van de klachten beslist de cardioloog welke vervolgonderzoeken nodig zijn om het functioneren en de mogelijke aandoeningen van het hart en de vaten in kaart te brengen.

Als blijkt dat de klachten geen relatie hebben met het hart, verwijst de cardioloog de patiënt terug naar de huisarts of wanneer nodig naar een ander(e) specialisme/andere specialist.

Wanneer de klachten inderdaad gerelateerd zijn aan het hart, bespreekt de arts behandelmogelijkheden en geeft leefstijladviezen, die veel impact kunnen hebben. ​​​​​​

Meer informatie

Het spreekuur voor de screening van hart- en vaataandoeningen bij vrouwen vindt plaats op de hoofdlocatie en de buitenpolikliniek Krimpen a/d IJssel. Het spreekuur wordt verzorgd door onze vrouwelijke cardioloog drs. V.A.P. Borghouts.

Op doorverwijzing van de huisarts en/of medisch specialist wordt de patiënt uitgenodigd voor dit spreekuur.