Mammapolikliniek

De mammapolikliniek is van maandag tot en met vrijdag geopend voor patiënten met een verdachte afwijking in de borst.

Meestal worden zij door hun huisarts naar de ‘mammapoli’ verwezen, bijvoorbeeld als een knobbeltje in de borst wordt gevoeld. Andere patiënten bezoeken de mammapoli omdat de uitslag van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker daartoe aanleiding geeft.

Afspraak op de polikliniek

Op de mammapoli werkt een multidisciplinair team van artsen en verpleegkundigen nauw samen, die gespecialiseerd zijn in het onderzoek en de behandeling van borstafwijkingen.

In de meeste gevallen kan een afspraak met de mammapoli binnen drie dagen worden geregeld.
Voor het maken van een (poliklinische) afspraak belt u:
 (010) 258 5910 (polikliniek chirurgie)

Patiëntenbrochures mammacare (borstafwijkingen)

Via onderstaande links kunt u de patiëntenbrochures over borstafwijkingen en borstkanker:

Een afwijking in de borst

Een knobbeltje in de borst is altijd reden om de huisarts te bezoeken. Die kan de patiënt in veel gevallen gerust stellen, omdat dan al duidelijk is dat er geen sprake is van een kwaadaardige afwijking.
Als de huisarts vermoedt dat de afwijking goedaardig is, maar tóch zekerheid wil hebben, kan ook een afspraak worden gemaakt op een korte termijn (bijna altijd binnen een week – of korter). Een bezoek aan de mammapoli is dan niet nodig, zodat deze gereserveerd blijft voor patiënten die wel direct onderzocht en behandeld moeten worden.

De afdeling Radiologie van het IJsselland beschikt over de modernste apparatuur, zoals de geavanceerde mammograaf, die in slechts enkele ziekenhuizen in Nederland wordt gebruikt.
 
De methode zelf is niet anders dan voorheen: de borst wordt op de traditionele manier onderzocht, en de meeste vrouwen ervaren dit onderzoek als niet erg aangenaam. Wel nieuw is dat het mammografieapparaat direct is aangesloten op de computer: foto’s hoeven niet meer te worden ontwikkeld. De radioloog krijgt dankzij de nieuwe apparatuur bovendien heel nauwkeurige informatie: zelfs de kleinste afwijkingen worden zichtbaar met het nieuwe mammografieapparaat. Vaak is dan al duidelijk dat het zeker niet om kanker gaat, maar dat er bijvoorbeeld een cyste in de borst aanwezig is.
Als de mammografie niet voldoende duidelijkheid biedt, kan ook nog een echografie worden gemaakt: daarbij wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven.

Punctie en/of biopsie

Als uit de mammografie en de eventuele echografie blijkt dat extra onderzoek nodig is, kan een punctie of een biopsie volgen.

Bij een punctie worden cellen opgezogen door een holle naald. Daarvoor is geen verdoving nodig. De uitslag van een punctie is meestal nog dezelfde dag bekend. ‘One-stop-shop’ dus. Een patiënt komt ’s ochtends voor onderzoek naar het ziekenhuis, en weet de uitslag ’s middags al.
Bij een biopsie wordt verdacht weefsel weggenomen.

Soms moet weefsel nader worden onderzocht, zoals bij niet voelbare tumoren. De technieken die hiervoor nodig zijn kunnen helaas niet binnen één dag een uitslag geven.

Diagnose: borstkanker

Elk jaar krijgen in Nederland meer dan 12.000 vrouwen en ongeveer 70 mannen te horen dat ze borstkanker hebben. Dat betekent dat één op de acht vrouwen borstkanker krijgt, en daarmee is het de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Oncologen constateren een toename van het aantal patiënten met borstkanker. Dat hoeft niet te betekenen dat de ziekte vaker voorkomt: het kan ook een gevolg zijn van het feit dat steeds meer borstkankers worden opgespoord. Moderne technieken en apparatuur zorgen voor steeds nauwkeuriger informatie in een vroeg stadium.

Nieuwe medicatie en geavanceerde behandeltechnieken hebben ertoe geleid dat inmiddels 85 procent van alle patiënten met borstkanker geneest. Dat percentage geldt voor jonge vrouwen maar ook voor ouderen. Bij een aantal van hen komt de kanker na verloop van tijd terug, maar ook dan worden bij de behandeling goede resultaten geboekt.

Verhaal van Juliette Goergen: 'Het was toch borstkanker.'

Juliette Goergen (42) is zich als yogadocent en visagist heel bewust van haar lichaam. Eind januari 2015 merkt ze dat haar linkerborst niet goed aanvoelt, een trekkerig aanwezig gevoel. Na zelfonderzoek ondekt ze een knobbeltje in haar linker borst. Juliette besluit naar de huisarts te gaan. Haar huisarts denkt niet direct dat er iets ernstigs aan de hand is, maar stuurt haar wel door voor een mammografie naar het IJsselland Ziekenhuis. Juliette gaat naar het ziekenhuis met het gevoel dat het allemaal wel goed zal zijn. Lees verder.