Afwijkingen aan de balzak

Een zwelling in de balzak is over het algemeen een goedaardige afwijking.

Een zwelling aan de balzak

Een goedaardige zwelling is niet pijnlijk en meestal is deze zwelling geleidelijk aan groter geworden. Een operatie is niet altijd noodzakelijk. 

In de balzak bevinden zich de teelbal en de bijbal. De bijbal gaat over in de zaadleider. Naast de zaadleider lopen bloedvaten die de teelbal van bloed voorzien. De teelbal en bijbal zijn omgeven door een dubbele laag vliezen. Door deze vliezen wordt continu vocht geproduceerd en afgevoerd.

Als het geproduceerde vocht niet goed wordt afgevoerd, zal een vochtophoping in de balzak ontstaan. Dit noemen we een hydrocèle, in de volksmond wordt deze zwelling ook wel een 'waterzak' genoemd. Een andere goedaardige zwelling is een spermatocèle; deze zwelling is een cyste die uitgaat van de bijbal.

Behandeling

Bovengenoemde afwijkingen geven over het algemeen geen klachten. Soms kunnen ze zo groot worden dat ze hinderlijk zijn. In dit geval kan een behandeling nodig zijn. De zwelling wordt operatief verwijderd.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Onsteking bijbal

Als een zwelling in korte tijd is ontstaan en pijnlijk is, is dit meestal een ontsteking van de bijbal. Een bijbalontsteking wordt met antibiotica behandeld. Een ontsteking van de bijbal kan gepaard gaan met een blaasontsteking en/of langer bestaande plasklachten door een goedaardige vergroting van de prostaat.

Teelbalkanker

Bij een vast aanvoelende zwelling in de teelbal kan er sprake zijn van teelbalkanker. Teelbalkanker komt het meest voor bij jong volwassenen. Als u twijfelt, moet u direct naar uw huisarts gaan. Die kan u, vaak al dezelfde dag, naar de uroloog doorverwijzen.