Vruchtbaarheidsproblemen bij de man

Op de polikliniek urologie zien de urologen jonge paren met vruchtbaarheidsproblemen. Na een afwijkende zaadtest (semenanalyse) kan de uroloog onderzoek doen naar een eventuele oorzaak van infertiliteit bij de man. 

Oorzaken

90% van de jonge paren die regelmatig gemeenschap hebben, raakt binnen een jaar zwanger. Van de overige 10% wordt nog eens de helft in het tweede jaar spontaan zwanger. Indien binnen het eerste jaar geen spontane zwangerschap optreedt, kan zowel bij de man als de vrouw worden gezocht  naar een eventuele oorzaak. De huisarts kan een aantal testen afspreken. De vrouw zal hiervoor naar de gynaecoloog worden doorverwezen en de man naar de uroloog.

Bij de vrouw is een regelmatige cyclus van belang én een eventueel doorgemaakte Chlamydia-infectie. Bij de man is de kwaliteit van het sperma heel belangrijk. Indien bij herhaling de semenanalyse afwijkend is, kan de uroloog aanvullende onderzoeken afspreken. Voor infertiliteitsproblemen verwijzen we u binnen onze maatschap naar dokter Rikken. Met de aanvullende onderzoeken sporen we eventuele factoren die de spermaproductie negatief beïnvloeden op en nemen we deze, indien mogelijk, weg.

Klik hier voor de oorzaken die de spermakwaliteit negatief kunnen beïnvloeden.

Welke onderzoeken kunt u verwachten?

We verzoeken u het vragenformulier Infertiliteit man te downloaden en in te vullen. Op de polikliniek krijgt u een gesprek met de uroloog , waarna een lichamelijk onderzoek plaatsvindt. Verder wordt aanvullend onderzoek afgesproken. Dat kan bestaan uit:   

1. Echografie van de balzak
2. Semenanalyse
3. Bloedonderzoek: hormoonstatus

Een spatader in de balzak

Na alle onderzoeken heeft u een gesprek met de uroloog. De meest voorkomende afwijking bij vruchtbaarheidsproblemen bij de man is een spatader in de balzak (varicocèle). Behandeling van een spatader wordt in sommige gevallen geadviseerd. De ingreep kan plaatsvinden in onze kliniek in dagbehandeling.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Als er geen spatader wordt gevonden, kan de uroloog u informatie geven welke stappen u het beste kunt nemen. Vaak zijn gezondheidsadviezen op maat eenvoudig te nemen stappen. In veel gevallen worden mannen gerustgesteld dat er geen lichamelijke afwijkingen zijn gevonden.