Plasklachten bij de man

Plasklachten zijn een vaak veel voorkomende kwaal bij de ouder wordende man. Vaak ontstaan plasklachten door een goedaardige vergroting van de prostaat. Meestal hebben plasklachten dus niets met prostaatkanker te maken.

Hieronder worden oorzaken van plasklachten toegelicht. 

Goedaardige vergroting van de prostaat

De prostaat bevindt zich onder de blaas en rond de plasbuis. Als de prostaat groeit, kan deze de plasbuis vernauwen. U kunt hierdoor plasklachten krijgen zoals het moeilijk op gang komen van de plas, een slappe straal, niet helemaal leeg kunnen plassen van de blaas waardoor u vaak moet plassen en er ’s nachts vaak uit moet om te plassen. Voor deze plasklachten kunnen medicijnen worden voorgeschreven waardoor uw plaspatroon verbetert.

Om te bepalen welke behandeling voor u geschikt is, kan uw plaspatroon in beeld worden gebracht.

Als de voorgeschreven medicijnen onvoldoende helpen, kan een prostaatoperatie worden overwogen. Er zijn twee verschillende operaties voor een goedaardige vergrote prostaat. De keuze hangt af van de grootte van uw prostaat.

Onrustige blaas of ook wel overactieve blaas

U ervaart een hevige aandrang om te plassen, waardoor u vaak en kleine beetjes moet plassen, maar ook snel bij het toilet moet zijn. Door het voorschrijven van medicijnen waarmee uw blaas rustiger wordt, zal uw plaspatroon weer normaal worden.

Vernauwing van de plasbuis

U heeft een slappe straal en het uitplassen duurt lang. Ook is het mogelijk dat u uw blaas niet meer goed leeg kunt plassen. Hierdoor moet u vaker plassen en soms kunt u hierdoor zelfs een blaasontsteking krijgen.