Operaties aan de prostaat

Op deze pagina leest u meer over de Transurethrale resectie van de prostaat en de Millin prostatectomie.

Transurethrale resectie van de prostaat

Deze ingreep vindt meestal met een ruggenprik plaats en duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Transurethraal betekent dat de operatie via de plasbuis, dus via de natuurlijke weg, wordt uitgevoerd. Het deel van de prostaat dat de plasbuis vernauwt wordt met een speciaal instrument “weggeschraapt”. De plasbuis wordt hierdoor weer wijder gemaakt.

Het prostaatweefsel zal door de patholoog onderzocht worden op eventuele sporen van prostaatkanker. U krijgt de uitslag hiervan poliklinisch. 

Voor deze ingreep wordt u nuchter opgenomen, op dezelfde dag wordt de ingreep uitgevoerd. De volgende dag na de operatie kan meestal de katheter verwijderd worden. Als het plassen goed gaat, mag u met ontslag. 

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Millin prostatectomie

Als de prostaat te groot is, kan uw prostaat niet met een transurethrale resectie worden behandeld. U moet dan een wat grotere operatie ondergaan, u zult hiervoor wat langer worden opgenomen. 

Deze operatie kan met een ruggenprik of onder algehele narcose uitgevoerd worden.  De operatie gaat als volgt: u krijgt een snee in uw onderbuik. Daarna wordt het prostaatkapsel (= een stevige laag die rondom het prostaatweefsel bevindt) geopend, waarna het prostaatweefsel wordt uitgepeld. Daarna wordt het prostaatkapsel weer gesloten. De patholoog onderzoekt het prostaatweefsel op eventuele sporen van prostaatkanker.

Na de operatie krijgt u ongeveer 5 dagen een katheter. Nadat de katheter is verwijderd en het plassen weer goed gaat, wordt u ontslagen. 

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Veel mannen denken dat ze na een prostaatoperatie incontinent en impotent worden. Dit geldt niet voor de prostaatoperaties die voor een goedaardige vergroting van de prostaat worden uitgevoerd (TUR prostaat of Millin prostatectomie).