Klachten van de voorhuid of wens tot besnijdenis

Klachten van de voorhuid komen vaak voor op kinderleeftijd, maar ook op oudere leeftijd. Meestal is er sprake van een nauwe voorhuid. Dit noemen we 'phimosis'.

Als de voorhuid nauw is, wordt het reinigen van de voorhuid lastig of zelfs onmogelijk. Hierdoor kan een ontsteking van de voorhuid optreden. Het genezen van de voorhuid gaat dan vaak gepaard met littekenvorming, waardoor de voorhuid nog nauwer kan worden. De behandeling van een steeds nauwer wordende voorhuid is een besnijdenis.

Behandelingen nauwe voorhuid

Er zijn twee behandelingen van een nauwe voorhuid:

Vergoeding door zorgverzekeraar?

Elk jaar wordt landelijk bepaald welke zorg blijft verzekerd in de basiszorgverzekering. Besnijdenis is geen onderdeel meer van de basisverzekering, met name als het gaat om religieuze en cosmetische besnijdenis.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden de behandeling wel als u aanvullend bent verzekerd en/of een machtiging voor een medische indicatie is afgegeven.

Indien u toch een besnijdenis wenst in ons ziekenhuis, raadpleeg uw polisvoorwaarden of informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of deze behandeling wordt vergoed.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: