Erectiestoornis

We spreken van een erectiestoornis wanneer de penis onvoldoende stijf wordt of de stijfheid te kort duurt, zodat geslachtsgemeenschap moeilijk of niet mogelijk is.

Een normale erectie

Voor een erectie is van te voren opwinding nodig. U wordt opgewonden door prikkelig van verschillende zintuigen en/of door verlangen naar uw partner. Deze verlangens worden door de hersenen via verschillende  zenuwbanen naar de penis overgedragen. Hierdoor zullen de bloedvaten naar de zwellichamen openstaan en zich vullen met bloed. Er ontstaat dan een erectie.

Om tevoorkomen dat de erectie inzakt (de zwellichamen lopen weer leeg) moeten er prikkels blijven bestaan. Deze prikkels krijgt u tijdens het vrijen. Libido (zin hebben in seks) wordt onder andere beïnvloed door het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Hiervoor moet voldoende testosteron in het bloed aanwezig zijn. 

Oorzaken erectiestoornis

Een erectiestoornis kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen die kunnen optreden bij het ouder worden of door psychologische factoren. Oorzaken van erectieproblemen zijn:

  • Leeftijd. Naarmate een man ouder wordt, wordt de kans op erectieproblemen groter. Meer dan 40% van de mannen boven de 60 jaar heeft een erectieprobleem.
  • Gezondheidsproblemen, met name diabetes en/of hoge bloeddruk, geven vaker erectieproblemen.
  • Ongezond leven, zoals roken, drinken en overgewicht.
  • Psychische problemen, zoals relatieproblemen, faalangst, depressie.
  • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen Voorbeeld zijn bepaalde medicijnen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen en antidepressiva.
  • Bloedvatvernauwing/aderverkalking.
  • Beschadiging van zenuwen door een operatie of een bestraling. Bij de behandeling van prostaatkanker kan dit bestaan uit het verwijderen van de hele prostaat of uitwendige bestraling van de prostaat. Erectieklachten ontstaan door vaat- en zenuwbeschadiging.

Gezien het aantal factoren dat een erectiestoornis kan veroorzaken, is het niet verwonderlijk dat de meeste mannen op enig moment in hun leven te maken krijgen met erectiestoornissen. Vaak spelen verschillende factoren een rol.

Als u regelmatig last heeft van erectiestoornissen, en u en uw partner dit als een probleem ervaren, is het belangrijk dat u daar met uw arts over spreekt.

Wat kan de huisarts voor u doen?
Wat kan de uroloog voor u doen?

Patiëntenfolder in de Folder WebApp: