Een verhoogde PSA-waarde

PSA is een bloedmarker die gemaakt wordt door de prostaat. Deze waarde kan verhoogd zijn als u een grote prostaat heeft. U heeft dan meer prostaatweefsel, dus ook meer PSA. PSA kan ook verhoogd zijn bij een prostaatontsteking, maar ook bij prostaatkanker. Als u ouder bent, mag uw PSA-waarde hoger zijn zonder dat er iets aan de hand is. PSA is dus geen specifieke waarde voor prostaatkanker alleen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankeraandoening bij mannen. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 9.000 mannen prostaatkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 75% bij mannen die 65 jaar of ouder zijn. Bij mannen ouder dan 80 jaar komt prostaatkanker nog vaker voor.

Vaak wordt prostaatkanker per toeval ontdekt omdat er in het bloed een wat verhoogde PSA-waarde is vastgesteld. Mannen hebben hier geen last van. Omdat prostaatkanker in het algemeen heel langzaam groeit, krijgt het merendeel van de oudere mannen nooit last van hun prostaatkanker. Daarom hoeft prostaatkanker op oudere leeftijd vaak niet behandeld te worden. De oudere man zal tijdens zijn verdere leven geen verschijnselen van de prostaatkanker krijgen. Als hij daarentegen wel een behandeling krijgt, kan hij hierdoor wel klachten krijgen. In dit geval is alleen het controleren van de PSA- waarde voldoende.

Op jongere leeftijd is het wel verstandig verder te onderzoeken wat de oorzaak is van een verhoogde PSA-waarde. Met een inwendig echografisch onderzoek worden uit de prostaat kleine stukjes weefsel weggehaald voor onderzoek. De patholoog kan dan vaststellen of u prostaatkanker heeft.

Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder prostaatbiopsie.

Patiëntenfolder in de Folder WebApp:

Behandelingen van prostaatkanker

Afhankelijk van uw verdere gezondheid en het stadium van uw prostaatkanker wordt in overleg met u een behandeling gekozen. De behandelingen voor prostaatkanker kunnen enorm variëren. Uw uroloog kan u hierover informeren.  Hieronder kunt u doorklikken op een aantal verschillende behandelingen: