Hormonale behandeling

Voor een hormonale behandeling wordt gekozen als tijdens de onderzoeken, naast prostaatkanker, ook uitzaaiingen in bijvoorbeeld de lymfeklieren of botten worden vastgesteld.

De groei van prostaatkanker is afhankelijk van het mannelijk hormoon, het testosteron. Als prostaatkanker is uitgezaaid, is het belangrijk het testosteron uit te schakelen om de groei af te remmen en eventueel bestaande klachten, zoals pijn, te verlichten.

Testosteron wordt aangemaakt in de teelballen. De productie van testosteron wordt gereguleerd door een hormoon in de hersenen. Testosteronproductie kan op twee verschillende manieren worden onderdrukt:

  • Door een injectie die om de drie tot zes maanden wordt toegediend. Hierdoor wordt het hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt, geblokkeerd waardoor de teelballen minder testosteron zullen gaan produceren.
  • Door een kleine ingreep aan de balzak. Het testosteronproducerend weefsel in de teelballen wordt operatief verwijderd. Hierna hoeft u geen medicijnen meer te slikken of een injectie te krijgen.